Ποιοτική κατάταξη σφαγίων βοοειδών και διαμόρφωση τιμής παραγωγού στο Νομό Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του έτους 2002

Καργόπουλος, Αναστάσιος (2004) Ποιοτική κατάταξη σφαγίων βοοειδών και διαμόρφωση τιμής παραγωγού στο Νομό Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του έτους 2002. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
zp14_2004.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (9MB)

Abstract

Ο Νομός Θεσσαλονίκης συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά το έτος 2002, ως ένας από τους οκτώ συνολικά Νομούς της χώρας, για την εκτίμηση της διαμόρφωσης τιμής παραγωγού βοείου κρέατος, σε σχέση με την ποιοτική κατάταξη των σφαγίων. Στο Νομό Θεσσαλονίκης λειτουργούσαν το 2002 συνολικά 4 εγκεκριμένα βιομηχανικού τύπου σφαγεία. Ο μεγαλύτερος αριθμός (4687) βοοειδών σφάχτηκε την περίοδο του καλοκαιριού κατά τη διάρκεια του οποίου αποδόθηκαν στην αγορά περίπου 1169 τόνοι βοείου κρέατος και ο μικρότερος (3529) σφάχτηκε την περίοδο της άνοιξης, όταν και αποδόθηκαν στην αγορά περίπου 944 τόνοι βοείου κρέατος. Η μέση τιμή παραγωγού αντιπροσώπευε μόλις το 45,6-49,4% της τιμής καταναλωτή βοείου κρέατος στην αγορά του Νομού Θεσσαλονίκης. Το μεγαλύτερο μέρος (80,4%) του βοείου ρέατος που παράγεται από τα σφαγεία Θεσσαλονίκης ροέρχεται από τη σφαγή βοοειδών νεαρής ηλικίας (μόσχοι- μοσχίδες) και το υπόλοιπο από τη σφαγή αγελάδων. Ο μέσος όρος ζωντανού βάρους για τις αγελάδες υπολογίσθηκε στα 509,2 κιλά και ο αντίστοιχος για τους μόσχους και τις μοσχίδες στα 490,1 και 427 κιλά. Τα εγκεκριμένα σφαγεία του Νομού Θεσσαλονίκης εξασφαλίζουν μόλις το 16,1% των ετήσιων αναγκών κατανάλωσης βοείου κρέατος του Νομού, με την προϋπόθεση ότι η συνολική ποσότητα κρέατος που παράγουν διοχετεύεται αποκλειστική στην αγορά του Νόμού.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Νικολακάκης Ιωάννης
Uncontrolled Keywords: Παραγωγή βοείου κρέατος, Ποιοτική κατάταξη σφαγείων, Τιμή παραγωγού, Σφαγεία
Subjects: Β > Βοοειδή
Κ > Κρέας
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 27 Feb 2015 09:02
Last Modified: 22 Jul 2015 08:09
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/160

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top