Πολλαπλασιασμός της στέβιας

Χαλεπούδη, Θεοδούλα (2014) Πολλαπλασιασμός της στέβιας. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
fp27_2014.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Η στέβια είναι ένα ισχυρό φυσικό γλυκαντικό, αλλά ταυτόχρονα είναι ένα φαρμακευτικό φυτό. Η στέβια καλλιεργείται κυρίως για τα φύλλα της από τα οποία παράγεται ζάχαρη - η στεβιοζάχαρη - η οποία είναι 300 φορές πιο γλυκιά από την κοινή ζάχαρη, αλλά δεν απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό και δεν έχει διατροφική αξία, αφού δεν παρέχει καθόλου θερμίδες και ενέργεια. Η στέβια στη φύση αλλά και η καλλιεργούμενη πολλαπλασιάζεται αγενώς και εγγενώς δηλαδή με σπόρους. Η στέβια όμως είναι μη αυτογόνιμο φυτό και σταυρογονιμοποιείται, με τη βοήθεια του ανέμου και των εντόμων. Ο εγγενής της πολλαπλασιασμός παρουσιάζει προβλήματα λόγω της αυτοστειρότητας αλλά και του μικρού μεγέθους των σπόρων της.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Λαζαρίδου Θεανώ
Uncontrolled Keywords: Γλυκαντική ουσία, Γενετική βελτίωση της στέβιας, Τεχνικές πολλαπλασιασμού στέβιας
Subjects: Φ > Φυτική παραγωγή
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 04 Apr 2015 16:01
Last Modified: 08 Jun 2015 09:15
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/1583

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top