Εφαρμογή του συστήματος HACCP σε βιομηχανίες παραγωγής και εμφιάλωσης μελιού

Σταβιάνης, Γεώργιος (2022) Εφαρμογή του συστήματος HACCP σε βιομηχανίες παραγωγής και εμφιάλωσης μελιού. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
FG85_2022.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (6MB)

Abstract

Το μέλι θεωρείται ένα πολύ σημαντικό και θρεπτικό συστατικό στη διατροφή του ανθρώπου, από την αρχαιότητα ακόμη, λόγω της ιδιότητάς του να καταναλώνεται από τον άνθρωπο χωρίς επεξεργασία, της εύκολης πέψης, των θρεπτικών ιδιοτήτων και των βιολογικών οφελών. Αυτό αποδεικνύεται και από τα συστατικά του, μιας και περιέχει κυρίως σάκχαρα (φρουκτόζη, γλυκόζη) και νερό. Παρόλαυτα, το σύστημα HACCP κρίνεται απαραίτητο για το τρόφιμο αυτό, μιας και απειλείται από διάφορους φυσικούς, χημικούς και βιολογικούς κινδύνους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μόλυνση από Cl. botulinum, το οποίο προκαλεί την ασθένεια «αλλαντίαση», με πιο επικίνδυνη μορφή της, τη «βρεφική αλλαντίαση». Η κατανόηση του συστήματος HACCP και των βασικών αρχών του, καθώς και η διασύνδεσή του με το Codex Alimentarius ή τα πρότυπα ISO, είναι πρωταρχικής σημασίας, έτσι ώστε στην συνέχεια να αναγνωριστούν τα απαραίτητα βήματα και οι ιδιαιτερότητες του μελιού. Μέσα στο HACCP τονίζονται επίσης η σημασία ύπαρξης ικανούς ομάδας, η ολοκληρωμένη εκπαίδευση του προσωπικού, οι κανόνες υγιεινής και οι κανόνες ορθής πρακτικής (GHP). Η δημιουργία διαγραμμάτων ροής εργασιών μελιού, ο προσδιορισμός πιθανών κινδύνων και η ανάλυση κινδύνων, η λήψη των απαραίτητων προφυλάξεων, η καταγραφή του συστήματος και η παροχή διεθνώς αξιόπιστης εγγύησης προϊόντων, είναι μεγάλης σημασίας για τη δημόσια υγεία, καθώς και για τις οικονομίες των χωρών. Επιπλέον σημείο ιδιάζουσας σημασίας είναι η αρχειοθέτηση και η τεκμηρίωση για όλες τις διαδικασίες, οι οποίες πραγματοποιούνται.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Δημακοπούλου Παπάζογλου Δάφνη
Uncontrolled Keywords: Μέλι, HACCP, HACCP στο μέλι, Cl. Botulinum, Ανάλυση κινδύνου στο μέλι, Κρίσιμα σημεία ελέγχου στο μέλι
Subjects: Α > Ανάλυση επικινδυνότητας και κρίσιμων σημείων ελέγχου (Σύστημα ασφάλειας τροφίμων)
Μ > Μέλι - Ελλάδα
Π > Παραγωγή και διανομή αγαθών
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 10 Feb 2023 08:38
Last Modified: 10 Feb 2023 08:50
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/12109

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top