Ζκάγια, Ευαγγελία (2022) Το ρόδι : Παραγωγή μεταποίηση και συσκευασία. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
FG82_2022.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (13MB) |
Abstract
Τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια του ροδιού παρουσιάζει αυξητικές τάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο και για αυτό οφείλεται κυρίως η αλλαγή στα καταναλωτικά πρότυπα αλλά και η έμφαση που δίνουν οι καταναλωτές στην ποιότητα των τροφίμων. Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η περίπτωση του ροδιού και επιχειρήθηκε να διερευνηθούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την παραγωγή, τη μεταποίηση και τη συσκευασία ροδιού. Για την υλοποίηση της έρευνας έγινε βιβλιογραφική ανασκόπηση και δεν πραγματοποιήθηκε κάποιο είδος ποσοτικής ή ποιοτικής έρευνας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν παρατηρήθηκε ότι η ροδιά είναι από τα πιο αρχαία δέντρα που καλλιεργούνται στον κόσμο και για την παραγωγή του υπάρχουν αρκετοί παράγοντες οι οποίοι ασκούν καθοριστική επιρροή. Όσον αφορά το ζήτημα της παραγωγής έγινε σαφές ότι η παραγόμενη ποσότητα στην Ελλάδα ξεκίνησε να αυξάνεται μετά το 2007 αλλά παρόλα αυτά η παραγωγή στην Ελλάδα είναι μικρή σε σχέση με άλλες χώρες του κόσμου όπου είναι σημαντικά μεγαλύτερη όπως η Ινδία η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά τις ποσότητες που παράγει. Ακόμη, το ρόδι είναι ένα φρούτο με υψηλή διατροφική αξία λόγω των θρεπτικών συστατικών τα οποία έχουν αντιμικροβιακές, αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Όσον αφορά τη μεταποίηση του ροδιού παρατηρήθηκε ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο οι εργασίες μετά τη συλλογή των καρπών από τα δέντρα. Κάθε εταιρεία που ασχολείται με τη μεταποίηση διαθέτει ειδικό εξοπλισμό με τη βοήθεια του οποίου μεταποιεί το νωπό ρόδι ώστε να προκύψουν διάφορα παράγωγα. Τα βασικότερα παράγωγα που υπάρχουν σήμερα στην αγορά είναι το νωπό ρόδι και οι καρποί ροδιού, ο χυμός ροδιού και η μαρμελάδα ροδιού. Τέλος, έγινε σαφές ότι το ρόδι συσκευάζεται σε συγκεκριμένες συσκευασίες ώστε να προωθηθεί στην αγορά και τη σημερινή εποχή υπάρχουν καινοτόμες πρακτικές οι οποίες καθιστούν την συσκευασία του ροδιού αλλά και άλλων προϊόντων αποτελεσματική επειδή συμβάλλουν στην διατήρηση της ποιότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Corporate Creators: | Καραγιάννης Ευάγγελος |
Uncontrolled Keywords: | Ρόδι, Παραγωγή, Μεταποίηση, Συσκευασία |
Subjects: | Ρ > Ρόδια |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Βιβλιοθήκης |
Date Deposited: | 01 Feb 2023 11:21 |
Last Modified: | 01 Feb 2023 11:21 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/12105 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |