Μιχαηλίδης, Ευθύμιος (2022) Μέθοδοι παραγωγής και συντήρησης οίνου. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
FG56_2022.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (11MB) |
Abstract
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής διατριβής είναι να παρουσιάσει και να αναλύσει τις μεθόδους συντήρηση και επεξεργασίας του οίνου από την αρχαιότητα μέχρι το σήμερα. Αρχικά, στα πρώτα κεφάλαια θα παρουσιαστούν δεδομένα από διάφορες χρονολογικές στιγμές στην Ελλάδα που αφορούν τον οίνο και την αμπελουργία. Τέτοια δεδομένα αφορούν την Αρχαία Ελλάδα, την Βυζαντινή Εποχή, την Οθωμανική Αυτοκρατορία, την Ελληνική Ανεξαρτησία και την Σύγχρονη Εποχή. Σε επόμενη ενότητα, θα αναλυθεί η σύσταση του οίνου. Πιο αναλυτικά θα δοθούν η σύσταση του βρόστυχα, των γιγαρτών δηλαδή των κουκουτσιών και τέλος τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της ράγας. Επιπλέον, θα παρουσιαστεί η καίρια σημασία τόσο της επεξεργασίας και της συντήρησης των τροφίμων. Κλείνοντας, στα επόμενα κεφάλαια, θα παρουσιαστούν αναλυτικά οι μέθοδοι επεξεργασίας του οίνου καθώς και τα βήματα της οινοποίησης όπως η θραύση, η συγκομιδή, ο διαχωρισμός του χυμού, η κατεργασία του μούστου καθώς και ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής του οίνου η αλκοολική ζύμωση. Επιπρόσθετα, θα παρουσιαστούν οι μέθοδοι οινοποίησης (Λευκή, Ερυθρή Ερυθρωπή). Τέλος, θα αναλυθούν και οι μέθοδοι συντήρησης του οίνου ανά τα χρόνια όπου μπορεί να αναφέρονται τόσο σε φυσικά πρόσθετα όσο και σε ζυμώσεις του ίδιου του οίνου.
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Corporate Creators: | Τσακίρης Ιωάννης |
Uncontrolled Keywords: | Οίνος, Οινοποίηση, Μέθοδοι οινοποίησης, Μέθοδος συντήρησης οίνου |
Subjects: | Ο > Οίνος και οινοποιία |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Βιβλιοθήκης |
Date Deposited: | 25 Jan 2023 09:09 |
Last Modified: | 02 Mar 2023 07:29 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/12079 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |