Σκόνδρα, Αναστασία and Σαμαράς, Νικόλαος (2022) Ποιοτικά χαρακτηριστικά ελαιολάδου μετά την προσθήκη αρωματικών φυτών. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
FG39_2022.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (1MB) |
Abstract
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής διατριβής είναι να παρουσιάσει και να αναλύσει την παραγωγή και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τόσο του ελαιόλαδου όσο και των αρωματικών φυτών στην χώρα μας. Αρχικά, θα παρουσιαστεί η ιστορική αναδρομή της ελιάς και του ελαιόλαδου καθώς και κάποιοι ορισμοί. Στη συνέχεια, θα αναλυθούν οι κατηγορίες και οι διάφορες ποιότητες του ελαιολάδου και στην συνέχεια η χημική του σύσταση. Η χημική σύσταση του ελαιολάδου απαρτίζεται από τα σαπωνοποιήσιμα και τα ασαπωνοποιήσιμα χαρακτηριστικά. Τα σημαντικότερα και με αυτά που θα ασχοληθούμε εκτενετέρα αφορούν τα δεύτερα τα οποία είναι: τα λιπαρά οξέα, οι τριακυλογλυκερόλες, οι υδρογονάνθρακες, οι τοκοφερόλες, ορισμένες αλειφατικές και αρωματικές αλκοόλες, οι στερόλες, τα φωσφολιπίδια, τα τριτερπενικά οξέα, οι πολυφαινόλες καθώς και χρωστικές ουσίες. Στα επόμενα κεφάλαια θα αναλυθούν η ποιοτική αξιολόγηση του ελαιολάδου η οποία αφορά την οξύτητα του, τον βαθμό οξείδωσης καθώς και το χρώμα. Επιπλέον, θα δοθεί μια πλήρης ανάλυση της αντιοξειδωτικής δράσης του ελαιολάδου που αφορά κυρίως τις φαινολικές ενώσεις. Τέλος, θα αναλυθεί το δεύτερο σκέλος της παρούσας εργασίας αυτό που αφορά τα αρωματικά φυτά που καλλιεργούνται στον ελλαδικό χώρο καθώς και ο εμπλουτισμός του ελαιολάδου με τα κύρια φυτά από αυτά όπως την ρίγανη, το θυμάρι και το δενδρολίβανο.
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Corporate Creators: | Κασαπίδου Ελένη |
Uncontrolled Keywords: | Ελαιόλαδο, Ανάλυση, Ποιότητα Ελαιολάδου, Αρωματικά φυτά |
Subjects: | Α > Αρωματικά φυτά Ε > Ελαιόλαδο |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Βιβλιοθήκης |
Date Deposited: | 11 Oct 2022 11:37 |
Last Modified: | 11 Oct 2022 11:37 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/12012 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |