Μιχαηλίδης, Ευάγγελος (2022) Μέθοδοι αύξησης χρόνου ζωής τροφίμων. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
FG36_2022.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (27MB) |
Abstract
Η ψύξη, η θέρμανση, η ξήρανση και ο καπνισμός ως γνωστές μέθοδοι συντήρησης των τροφίμων από αρχαιοτάτων χρόνων, έχουν ως κύριο στόχο την παράταση της διάρκειας ζωής των τροφίμων. Με την πρωτοποριακή μελέτη του Pasteur διασαφηνίζονται οι τεχνικές συντήρησης. Οι σύγχρονες μέθοδοι συντήρησης αποσκοπούν στην ασφάλεια των τροφίμων και στην διατήρηση των συστατικών και χαρακτηριστικών τους στην φυσική τους κατάσταση. Η μεταβολή των φυσικών και των χημικών ιδιοτήτων ενός τροφίμου από τη στιγμή της παραγωγής του, αποτελεί την αλλοίωση του η οποία οδηγεί σε οργανοληπτικές μεταβολές του τροφίμου (χρώμα, υφή). Παράγοντες όπως η φυσιολογική δραστηριότητα των τροφίμων, η ικανότητα ανάπτυξης μικροοργανισμών, το περιβάλλον και η σύσταση των τροφίμων καθορίζουν τον ρυθμό αλλοίωσης του. Στόχος είναι η αυξημένη διάρκεια ζωής των τροφίμων και η διατήρηση της ποιότητάς τους. Λόγω των διάφορων φυσικοχημικών μεταβολών που υφίστανται στα τρόφιμα κατά την αποθήκευσή τους, υποβαθμίζονται τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων (ποιότητα) τους. Επομένως στην παρακάτω εργασία λαμβάνονται τα μέτρα για την ελάττωση της ταχύτητας εξέλιξης των χημικών και βιοχημικών μεταβολών, με άλλα λόγια διατυπώνονται οι κυριότερες μέθοδοι συντήρησης των τροφίμων, απορρυθμίζονται αναλυτικά, περιγράφονται οι τεχνικές αυτών, καθώς και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους. Τέλος στο τελευταίο κεφάλαιο περιγράφεται η συσκευασία των τροφίμων ως βασικό τμήμα επεξεργασίας και συντήρησης των τροφίμων.
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Corporate Creators: | Τσιότσιας Αρσένιος |
Uncontrolled Keywords: | Μέθοδοι συντήρησης, Παράταση διάρκειας ζωής των τροφίμων, φυσικές και χημικές ιδιότητες, Οργανοληπτικές μεταβολές, Αλλοίωση, Φυσικοχημικές μεταβολές, Βιοχημικές μεταβολές |
Subjects: | Τ > Τρόφιμα Τ > Τρόφιμα - Τεχνολογία |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Βιβλιοθήκης |
Date Deposited: | 11 Oct 2022 10:53 |
Last Modified: | 11 Oct 2022 10:53 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/12009 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |