Τσούκα, Στυλιανή (2022) Εφαρμογή συστήματος HACCP σε παραγωγική διαδικασία τυριού φέτας. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
FG35_2022.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (17MB) |
Abstract
Στη σημερινή εποχή, το τυρί φέτα Π.Ο.Π. καταλαμβάνει σημαντική θέση στη καθημερινή διατροφή χιλιάδων ανθρώπων παγκοσμίως με την παραγωγή της στην Ελλάδα να ανέρχεται σε 120.000 τόνους ετησίως. Ιστορικά, η πρώτη αναφορά στην προέλευση του τυριού γίνεται στην όγδοη χιλιετηρίδα π.Χ., οπότε και εξημερώθηκαν τα πρώτα μηρυκαστικά, η κατσίκα και η προβατίνα στα οροπέδια του Ιράν. Έκτοτε, πολλές περιοχές στον κόσμο ασχολήθηκαν με την τυροκομία με την Ελλάδα να διακρίνεται παγκοσμίως για την παραγωγή του τυριού φέτας Π.Ο.Π. Η φέτα κατατάσσεται στα μαλακά τυριά και συνίσταται από πρόβειο γάλα, ή μείγμα αυτού με αίγειο, οξυγαλακτική καλλιέργεια, πυτιά, χλωριούχο ασβέστιο και αλάτι. Καταναλώνεται ως συνοδευτικό σε ένα μεσογειακό τραπέζι, ως πρόγευμα καθώς και ως συστατικό σε συνταγές μαγειρικής. Το HACCP είναι ένα προληπτικό σύστημα το οποίο στοχεύει στον εντοπισμό των κινδύνων που θα μπορούσαν να βλάψουν την υγεία των καταναλωτών του τυριού φέτας, καθορίζοντας τα κρίσιμα σημεία της παραγωγικής της διαδικασίας. Αυτό το σύστημα, εφαρμόζεται στις επιχειρήσεις επεξεργασίας γάλακτος από την ειδικά καταρτισμένη ομάδα HACCP, η οποία φροντίζει για την τήρηση των 7 βασικών αρχών του συστήματος. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του HACCP στην διαδικασία παραγωγής της φέτας είναι η παράλληλη τήρηση ορισμένων κανόνων καθώς και ορισμένων προγραμμάτων που συντελούν στη εξασφάλιση ασφαλών και υγιεινών τυροκομικών εγκαταστάσεων. Αυτοί οι κανόνες και τα προγράμματα θα αναλυθούν διεξοδικότερα σε αυτή την εργασία.
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Corporate Creators: | Δημακοπούλου Παπάζογλου Δάφνη |
Uncontrolled Keywords: | Τυρί, Φέτα, HACCP |
Subjects: | Τ > Τυροκομία |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Βιβλιοθήκης |
Date Deposited: | 30 Sep 2022 11:48 |
Last Modified: | 30 Sep 2022 11:48 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11999 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |