Βάνα, Ειρήνη (2022) Διαδικασία παραγωγής τυποποίησης και συσκευασίας ελαιόλαδου. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
FG24_2022.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (19MB) |
Abstract
Το ελαιόλαδο αποτελεί το δημοφιλέστερο τρόφιμο των Ελλήνων καταναλωτών, από τα αρχαϊκά χρόνια, λόγω της διατροφικής του αξίας καθώς είναι πλούσιο σε μόνο ακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ουσίες, που θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού και είναι σήμα κατατεθέν της ελληνικής διατροφικής κουλτούρας. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής είναι η μελέτη της παραγωγής, της συσκευασίας και της τυποποίησης του ελαιόλαδου. Η ιστορία της ελιάς και του ελαιολάδου χρονολογείται από το 2000 Π.Χ. Στην ελιά συγκαταλέγονται διάφορες ποικιλίες, μερικές από τις οποίες παράγουν επιτραπέζιες ελιές και άλλες που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την παραγωγή ελαιολάδου. Η διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου, δηλαδή της μετατροπής του ελαιοκάρπου σε ελαιόλαδο, περιλαμβάνει διάφορα στάδια όπως τη συγκομιδή, την αποφύλλωση, το πλύσιμο, το σπάσιμο – άλεση, τη μάλαξη, τον διαχωρισμό του ελαιολάδου από την ελαιοζύμη και στο τέλος τον καθαρισμό της ελαιοζύμης. Το ελαιόλαδο κατατάσσεται σε κατηγορίες ποιότητας ανάλογα με την σύστασή του και σύμφωνα με τη νομοθεσία χωρίζεται σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, παρθένο ελαιόλαδο εξευγενισμένο ελαιόλαδο, ελαιόλαδο αποτελούμενο από εξευγενισμένα και παρθένα ελαιόλαδα, ακατέργαστο πυρηνέλαιο, εξευγενισμένο πυρηνέλαιο και πυρηνέλαιο. Η τυποποίηση του ελαιολάδου περνά από μία διαδικασία ποιοτικού ελέγχου που διασφαλίζουν την ποιότητα του προϊόντος τηρώντας τις προδιαγραφές της νομοθεσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει στις βιομηχανίες του ελαιόλαδου είναι η νοθεία, η οποία ωστόσο μπορεί να ανιχνευθεί με διάφορες τεχνικές, όπως είναι η χρωματογραφία. Τέλος για την εμπορία και τη διακίνηση των ελαιόλαδων σημαντικό ρόλο έχει η συσκευασία καθώς το προϊόν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο. Για να αποφευχθεί η αλλοίωση του ελαιολάδου στις συσκευασίες θα πρέπει να παραμείνει σε καθαρό χώρο, καλά αεριζόμενο, χωρίς υγρασία και σε σκοτεινό μέρος. Οι συσκευασίες που χρησιμοποιούνται είναι πλαστικά ή γυάλινα μπουκάλια και μεταλλικά ή πλαστικά δοχεία. Για την εμπορία των ελαίων σε όλες τις συσκευασίες που χρησιμοποιούνται είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται συγκεκριμένες πληροφορίες που ορίζονται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Corporate Creators: | Δημακοπούλου Παπάζογλου Δάφνη |
Uncontrolled Keywords: | Ελαιόλαδο, Παραγωγή, Τυποποίηση, Συσκευασία |
Subjects: | Ε > Ελαιόλαδο |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Βιβλιοθήκης |
Date Deposited: | 28 Sep 2022 09:33 |
Last Modified: | 28 Sep 2022 09:44 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11985 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |