Μέθοδοι επεξεργασίας και συντήρησης στον οίνο

Μανωλάκης, Αντώνιος (2022) Μέθοδοι επεξεργασίας και συντήρησης στον οίνο. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
FG14_2022.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (18MB)

Abstract

Σκοπός της παρούσας πτυχιακής διατριβής είναι να παρουσιάσει και να αναλύσει τις μεθόδους επεξεργασίας και συντήρησης του οίνου. Αρχικά θα παρουσιαστεί μια ιστορική αναδρομή στον οίνο και από ποιες περιοχές προέρχεται. Έπειτα θα αναλυθεί η χημική σύσταση κάθε μέρους του σταφυλιού όπως του βόστρυχα και των γιγαρτών (κουκουτσιών) καθώς και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της ράγας. Σε επόμενο κεφάλαιο, θα παρουσιαστούν με λεπτομερή τρόπο η διαδικασία επεξεργασίας του οίνου δηλαδή τα στάδια οινοποίησης όπως η συγκομιδή, η θραύση, ο διαχωρισμός του χυμού, η κατεργασία του μούστου και τέλος η αλκοολική ζύμωση που πραγματοποιείται. Επίσης θα παρουσιαστούν και αναλυθούν οι διαφορετικοί τύποι οινοποίησης όπως η ερυθρή, η ροζέ και η λευκή οινοποίηση. Στην συνέχεια θα γίνει αναφορά στις μεθόδους συντήρησης του οίνου όπως ο θειώδης ανυδρίτης που αποτελεί το συχνότερο μέσο συντήρησης καθώς και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά του. Επιπρόσθετα, θα παρουσιαστούν και άλλοι αντιμικροβιακοί και αντιοξειδωτικοί παράγοντες που χρησιμοποιούνται στην οινολογία. Τέλος θα παρουσιαστούν τεχνικές και μέθοδοι μείωσης της χρήσης του θειώδη ανυδρίτη διότι έχουν παρουσιαστεί προβλήματα υγείας σε πολλούς καταναλωτές και με την αλόγιστη χρήση του.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Τσακίρης Ιωάννης
Uncontrolled Keywords: Οίνος, Οινοποίηση, Μέθοδοι συντήρησης
Subjects: Ο > Οίνος και οινοποιία
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 16 Sep 2022 08:02
Last Modified: 16 Sep 2022 08:02
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11945

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top