Η καλλιέργεια της αμπέλου (συμβατική, βιολογική, ολοκληρωμένη) στην περιοχή της Νάουσας και η παραγωγή οίνων και αποσταγμάτων

Καρακεχαγιόγλου, Χριστίνα (2022) Η καλλιέργεια της αμπέλου (συμβατική, βιολογική, ολοκληρωμένη) στην περιοχή της Νάουσας και η παραγωγή οίνων και αποσταγμάτων. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
FG10_2022.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (23MB)

Abstract

Η αμπελοκαλλιέργεια τα τελευταία χρόνια έχει αποτελέσει έναν από τους δυναμικότερους τομείς της αγροτικής παραγωγής ενώ επίσης αποτελεί μία ενασχόληση από την αρχαιότητα. Στην περιοχή της Νάουσας η καλλιέργεια της αμπέλου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη καθιστώντας την μία από τις σημαντικότερες αμπελουργικές και οινοπαραγωγές περιοχές στην Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθώς και στην δυναμικότητα των ποικιλιών που καλλιεργούνται. Αυτό έχει οδηγήσει στην εμφάνιση οινοποιείων που παράγουν ιδιαίτερα ποιοτικούς οίνους. Στην παρούσα μελέτη πραγματοποιήθηκε έρευνα σχετικά με τα αμπελουργικά χαρακτηριστικά της περιοχής της Νάουσας και τους παραγόμενους οίνους και αποστάγματα. Αναλυτικότερα μελετήθηκαν τα εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά της περιοχής σε συνάρτηση με την καλλιέργεια της αμπέλου. Ταυτόχρονα μελετήθηκαν τα οινοποιεία της περιοχής και οι παραγόμενοι οίνοι τους με τα στοιχεία τους να συγκεντρώνονται στο πειραματικό - ερευνητικό μέρος της έρευνας. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως η περιοχή της Νάουσας χαρακτηρίζεται από ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες για την καλλιέργεια της αμπέλου και για την παραγωγή ερυθρών οίνων από γηγενείς ποικιλίες, κυρίως Ξινόμαυρο, πολύ υψηλής ποιότητας με την καλλιέργεια αμπέλου να μπορεί να πραγματοποιηθεί με βιολογικές και ολοκληρωμένες μεθόδους διαφοροποιώντας έτσι το παραγόμενο προϊόν.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Παπαπαναγιώτου Αριστείδης
Uncontrolled Keywords: Άμπελος, Καλλιέργεια, Αμπελουργία, Οινοποίηση, Νάουσα, Ξινόμαυρο
Subjects: Α > Αμπελοκαλλιέργεια
Ο > Οίνος και οινοποιία
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 16 Sep 2022 06:51
Last Modified: 16 Sep 2022 06:51
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11941

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top