Αποθήκευση ενέργειας με αντλησιοταμίευση στον ΥΗΣ ΣΦΗΚΙΑΣ

Κοσσυβάκη, Μαρία Γ. (2021) Αποθήκευση ενέργειας με αντλησιοταμίευση στον ΥΗΣ ΣΦΗΚΙΑΣ. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
M44_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (3MB)

Abstract

Στην παρούσα εργασία, παρουσιάζεται ένας από τους τρόπους αποθήκευσης ενέργειας στον σημερινό κόσμο όπου αυτός είναι μέσω της αντλησιοταμίευσης. Αφορά κυρίως την υδροηλεκτρική ενέργεια διότι πάνω σε αυτήν βασίζεται. Πρακτικά αυτό που κάνει η αντλησιοταμίευση είναι, το νερό που κιλά μέσω της υψομετρικής διαφοράς από ένα υδροταμιευτήρα που βρίσκεται υψηλότερα σε σχέση με τον υδροηλεκτρικό σταθμό, και στρέφει τον υδροστρόβιλο παράγοντας ρεύμα, αλλάζοντας την φορά περιστροφής, ο στρόβιλος μετατρέπεται σε αντλία και ΄΄πετά΄΄ το νερό πίσω στον ταμιευτήρα κυρίως τις νυχτερινές ώρες και με βάση τα ζητούμενα από την εταιρία της ΔΕΗ ΑΕ. Συγκεκριμένα το υπό εξέταση υδροηλεκτρικό εργοστάσιο είναι αυτό της Σφηκιάς που βρίσκεται στην κεντρική Μακεδονία κοντά στην πόλη την Βέροιας και ανήκει στο συγκρότημα του Αλιάκμονα. Ο φυσικός ποταμός συνδέει τα εξής υδροηλεκτρικά έργα: ΥΗΣ Σφηκιάς (Ν. Ημαθίας), ΥΗΣ Πολυφύτου (Ν. Κοζάνης), ΥΗΣ Ασωμάτων (Ν. Ημαθίας), ΜΥΗΣ Αγ. Βαρβάρας (Ν. Ημαθίας), ΥΗΣ Μακροχωρίου (Ν. Ημαθίας), ΥΗΣ Ιλαρίωνα (Ν. Κοζάνης).

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Αποθήκευση ενέργειας, Αντλησιοταμίευση
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών & Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕ (Κοζάνη) > Κατεύθυνση Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 06 Sep 2022 06:44
Last Modified: 06 Sep 2022 06:44
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11879

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top