Ανάλυση των επιπτώσεων τεχνολογιών δέσμευσης άνθρακα και αποθήκευσης στον ετήσιο ενεργειακό προγραμματισμό του ελληνικού συστήματος ηλεκτροπαραγωγής

Γερούσης, Θεόδωρος Χ. (2021) Ανάλυση των επιπτώσεων τεχνολογιών δέσμευσης άνθρακα και αποθήκευσης στον ετήσιο ενεργειακό προγραμματισμό του ελληνικού συστήματος ηλεκτροπαραγωγής. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
H38_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (4MB)

Abstract

Μια νέα καινοτομία, ένα νέο ξεκίνημα για έναν ζωτικό τομέα τεχνολογίας, η δέσμευση, χρήση και αποθήκευση άνθρακα (ΔΑΧΑ), τεχνολογία γνωστή και με τον όρο CCUS (CARBON CAPTURE UTILISATION AND STORAGE) θα πρέπει να αποτελέσει βασικό θεμέλιο στην τεράστια ανάγκη του παρόντος για πορεία προς τις καθαρές μορφές ενέργειας με μηδενικές εκπομπές. Ένα καθαρά βιώσιμο και με μηδενικές εκπομπές ενεργειακό σύστημα προϋποθέτει έναν εμπεριστατωμένο μετασχηματισμό στον τρόπο παραγωγής και αξιοποίησης της ενέργειας, πράγμα το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την χρήση μιας γκάμας τεχνολογιών. Παράλληλα με την αξιοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, της χρήσης υδρογόνου και της βιοενέργειας η τεχνολογίας ΔΑΧΑ θα πρέπει να συμβάλλει δραστικά με καθοριστικό ρόλο τόσο στην μείωση των εκπομπών σε βασικούς τομείς το γρηγορότερο δυνατό, όσο και για τον περιορισμό του CO2 από την ατμόσφαιρα. Σε μία εποχή όπου τα επίπεδα CΟ2 τα οποία απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως έχουν φτάσει σε σημείο όπου ξεπερνούν κατά 50% τα επίπεδα από την χρονική περίοδο της έναρξης της βιομηχανικής εποχής Τα επενδυτικά κίνητρα σε συνδυασμό με τους κλιματικούς στόχους, οι οποίοι θα πρέπει να επιτευχθούν σύντομα μετά από τις ραγδαίες εξελίξεις των κλιματικών αλλαγών που παρατηρούνται όλο και πιο έντονα με το πέρας των χρόνων παγκοσμίως και θα τα χαρακτήριζε ο καθένας άκρως ανησυχητικά, δημιουργούν τεράστια δυναμική επένδυσης στην τεχνολογία ΔΑΧΑ. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας διεξάχθηκε μέσω βιβλιογραφικής επιθεώρησης η κατάθεση στοιχείων που καθιστούν σαφές ότι τα ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα τα οποία απελευθερώνονται καθημερινά από τις παγκόσμιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις όσο και άλλους παράγοντες ρύπανσης οδηγούν στην περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Παρατηρώντας τις καταστροφικές συνέπειες, μονόδρομος προς της εξομάλυνση της κατάστασης που δημιούργησε ο άνθρωπος είναι η μείωση τον ποσοστών απελευθέρωσης CO2 από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις με την χρήση τεχνολογιών όπως η δέσμευση, αποθήκευση και χρήση του άνθρακα, τεχνική την οποία αναλύσαμε και αποδείξαμε ότι θα μειώσει δραστικά των αντίκτυπο των ρύπων στο περιβάλλον και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση του ανθρώπινου είδους στον πλανήτη Γη.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Κολτσακλής Νικόλαος
Uncontrolled Keywords: Τεχνολογία ΔΑΧΑ, CCUS (CARBON CAPTURE UTILISATION AND STORAGE)
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 24 Aug 2022 08:06
Last Modified: 24 Aug 2022 08:06
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11829

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top