Διασπορά ψευδών ειδήσεων και στρατηγικές αντιμετώπισής τους σε διαφορετικές πλατφόρμες επικοινωνίας: η περίπτωση του Covid-19

Μαυρομάτη, Μυρτώ and Παπαϊωάννου, Σοφία (2021) Διασπορά ψευδών ειδήσεων και στρατηγικές αντιμετώπισής τους σε διαφορετικές πλατφόρμες επικοινωνίας: η περίπτωση του Covid-19. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
DMC57_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Οι ψευδείς ειδήσεις είναι ένα φαινόμενο που χαρακτηρίζει την τρέχουσα εποχή καθώς αυτές φαίνονται αυθεντικές στα άτομα που ασχολούνται με τα παραδοσιακά και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία που να σχετίζεται με τις ψευδείς ειδήσεις και την πανδημία της covid-19. Παράλληλα, η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας συμβάλλει στην διάδοση των ψευδών ειδήσεων καθώς οι χρήστες δεν είναι αρκετά εκπαιδευμένοι έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν κριτικά τα όσα συναντούν στο διαδίκτυο. Έτσι, απαιτούνται επικοινωνιακές πολιτικές για τη σωστή ενημέρωση των ανθρώπων στο θέμα της πανδημίας covid-19. Η ποσοτική έρευνα με ερωτηματολόγιο που διεξήχθη στα πλαίσια της παρούσας εργασίας έδειξε πως τα άτομα ενημερώνονται σε υψηλά επίπεδα για την πανδημία covid-19 μέσα από το διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την τηλεόραση. Ωστόσο, δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για τις στρατηγικές αντιμετώπισης των ψευδών ειδήσεων. Επίσης, προέκυψε πως οι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι οι ψευδείς ειδήσεις διαδίδονται στο διαδίκτυο και η διάδοση γίνεται συχνά. Από την άλλη πλευρά όμως, ως αξιόπιστα μέσα αναδείχθηκαν το διαδίκτυο, το ραδιόφωνο και τα έντυπα μέσα και γενικά τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης θεωρήθηκαν ελαφρώς πιο αξιόπιστα από τα παραδοσιακά. Η ικανότητα εντοπισμού ψευδών ειδήσεων από τους συμμετέχοντες κυμάνθηκε σε θετικά αλλά και μέτρια επίπεδα και έτσι η κοινοποίηση ψευδών ειδήσεων κυμάνθηκε σε μικρά επίπεδα. Τέλος, οι συμμετέχοντες πιστεύουν πως η αυξημένη εμπιστοσύνη σε ένα μέσο μπορεί να οδηγήσει σε κοινοποίηση ψευδών ειδήσεων όπως και ο έντονος φόβος, ενώ την ίδια στιγμή τα επίπεδα γνώσεων για τις στρατηγικές αντιμετώπισης ψευδών ειδήσεων δεν ήταν ικανοποιητικά.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Ψευδείς ειδήσεις, Fake news, Covid-19, Στρατηγικές αντιμετώπισης, Έρευνα.
Subjects: Δ > Δημόσια υγεία
Δ > Διαδίκτυο (Internet)
Μ > Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - Ελλάδα
Ψ > Ψηφιακές επικοινωνίες
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 14 Jul 2022 08:47
Last Modified: 14 Jul 2022 08:56
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11799

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top