Η κάλυψη της πανδημίας Covid-19 από τις ελληνικές εφημερίδες

Ιωαννίδης, Ζαχαρίας and Κουτσούκης, Ιωάννης (2021) Η κάλυψη της πανδημίας Covid-19 από τις ελληνικές εφημερίδες. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
DMC48_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Ένας σχετικά νέος ειδησεογραφικός κλάδος που έχει ως σκοπό την παρουσίαση των επιτευγμάτων της επιστημονικής κοινότητας στους πολίτες σε γλώσσα απλή είναι η δημοσιογραφία της επιστήμης. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι πολίτες να αντιλαμβάνονται καλύτερα τον τρόπο αντιμετώπισης των ποικίλων ζητημάτων και της καθημερινότητας. Παράλληλα, έχει αναλάβει τον ενδιάμεσο ρόλο ανάμεσα στους πολίτες και την επιστήμη, δηλαδή με τον τρόπο που παρουσιάζεται η πλαισίωση για κάθε είδηση, με τα σχόλια για κάθε είδηση και την ορολογία που χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι. Η κατανόηση, αναδιαμόρφωση και μετάδοση της επιστημονικής γνώσης από τα Μέσα αποτελεί εξαιρετικά δύσκολο έργο, καθώς οφείλει να ασκείται με βάση τις αρχές της δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας. Στο πλαίσιο αυτό η ακαδημαϊκή κοινότητα συνέβαλε με τέτοιο τρόπο, ώστε να αναπτυχθούν κάποια μοντέλα επικοινωνίας της επιστήμης, τα οποία αποσκοπούν το καθένα με διαφορετικό τρόπο στην παραγωγή επιστημονικών ιστοριών, κάνοντας σαφή όμως την ανεπάρκεια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ως αγωγούς μεταφοράς της επιστημονικής πληροφόρησης. Η δημοσιογραφία της υγείας αποτελεί ιδιαίτερο τομέα της δημοσιογραφίας, αποκτώντας μεγαλύτερη σημασία σε περιόδους υγειονομικής κρίσης, επειδή αναλόγως του τρόπου παρουσίασης του θέματος είναι ικανή να διαμορφώσει την άποψη των πολιτών γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Ο ρόλος της δημοσιογραφίας της υγείας έγινε ιδιαιτέρως αισθητός κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19, αφού είχαν δημιουργηθεί πολλαπλά ερωτήματα, τα οποία αναζητούσαν απαντήσεις στα ιατρικά δεδομένα. Η δημοσιογραφία έπρεπε να μεταφέρει όλη αυτή την επιστημονική γνώση στους πολίτες, καθώς και να αντιμετωπίσει την αμφισβήτηση και τις συνωμοσιολογίες, αναλαμβάνοντας ένα καθοδηγητικό χαρακτήρα επιστημονικής ενημέρωσης. Σε αυτό το πλαίσιο η παρούσα πτυχιακή εργασία, αφού αρχικά επιχειρήσει να προσεγγίσει θεωρητικά τις προαναφερόμενες έννοιες, παρακολουθώντας την σχετική βιβλιογραφία, αποσκοπεί στη συνέχεια μέσα από τη μελέτη και την ανάλυση δείγματος των πρωτοσέλιδων πέντε ελληνικών έντυπων εφημερίδων κατά την περίοδο της έναρξης της πανδημίας του Covid-19 να διερευνήσει τη σχέση της έντυπης ενημέρωσης με την πανδημία. Η εργασία ολοκληρώνεται δίνοντας τα στατιστικά στοιχεία της ανάλυσης (η ανάλυση έγινε με το πρόγραμμα SPSS) για τα τιθέμενα ερωτήματα που προέκυψαν.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Γιολτσίδου Γεωργία
Uncontrolled Keywords: Πανδημία, Covid-19, ΜΜΕ, Τύπος, Εφημερίδες, Δημοσιογραφία της υγείας, Πλαισίωση, Υγειονομική κρίση.
Subjects: Δ > Δημογραφία
Δ > Δημόσια υγεία
Μ > Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - Ελλάδα
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 11 Jul 2022 09:12
Last Modified: 11 Jul 2022 09:12
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11782

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top