Προστασία βιομηχανικής ηλεκτρικής εγκατάστασης από υπερτάσεις και κεραυνικά πλήγματα

Κήλης, Νεόφυτος Π. (2021) Προστασία βιομηχανικής ηλεκτρικής εγκατάστασης από υπερτάσεις και κεραυνικά πλήγματα. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
H11_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι διττός. Από την μία η παρουσίαση και ερμηνεία του προτύπου IEC 62305 για την προστασία κατασκευών από υπερτάσεις και κεραυνικά πλήγματα, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες που υπάρχουν διαθέσιμες στην αγορά ηλεκτρολογικού υλικού. Από την άλλη είναι η εξέταση μιας περίπτωσης μελέτης αναβάθμισης ορισμένων υφιστάμενων εγκαταστάσεων σύμφωνα με τα πρότυπα, ώστε σε επόμενο στάδιο, εκτός του πλαισίου της υπόψη εργασίας, να υλοποιηθεί και να επιτευχθεί ικανοποιητικός βαθμός προστασίας. Ως εκ τούτου η διάρθρωση της εργασίας γίνεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος γίνεται μια σύντομη αλλά απαραίτητη θεωρητική ανάλυση του φαινομένου του κεραυνού, στην επίδραση του ηλεκτρικού ρεύματος στον άνθρωπο για να φανεί η σπουδαιότητα της αντικεραυνικής προστασίας. Περιγράφονται οι βασικές αρχές της αντικεραυνικής προστασίας και οι στάθμες των συστημάτων αντικεραυνικής προστασίας, ενώ αναλύονται τα βασικά χαρακτηριστικά του κεραυνού, τα οποία λαμβάνει υπόψη το πρότυπο για τη σχεδίαση ενός Συστήματος Αντικεραυνικής Προστασίας (ΣΑΠ). Στη συνέχεια αναλύονται σύντομα μέρη του προτύπου IEC 62305, το οποίο εισάγει την έννοια των Απαγωγών Κρουστικών Υπερτάσεων (SPD s) για την εφαρμογή εσωτερικού ΣΑΠ μιας κατασκευής, με έμφαση στον τρόπο και τα στάδια σχεδίασης ενός ολοκληρωμένου εσωτερικού ΣΑΠ μιας υποδομής. Στο δεύτερο μέρος γίνεται μία επισκόπηση στις διαθέσιμες τεχνολογίες των SPDs με τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους, ενώ παράλληλα λαμβάνεται η απόφαση της επιλογής της τεχνολογίας που θα χρησιμοποιηθεί στην περιπτωσιολογική μελέτη αναβάθμισης του εσωτερικού ΣΑΠ κάποιων ενδεικτικών κτιρίων με συγκεκριμένες απαιτήσεις. Ολοκληρώνοντας παρουσιάζονται κάποια χρήσιμα συμπεράσματα που προέκυψαν και από τα δύο μέρη της πτυχιακής εργασίας.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Βλαχόπουλος Δημήτριος
Uncontrolled Keywords: Σύστημα Αντικεραυνικής Προστασίας (ΣΑΠ), Ζώνη Κεραυνικής Προστασίας (LPZ), Ισοδυναμική σύνδεση, Χωρική Θωράκιση, Απαγωγέας Κρουστικών Υπερτάσεων (SPD), Κεραυνικός Ηλεκτρομανγητικός Παλμός (LEMP), Βαρίστορ MOV
Subjects: Η > Ηλεκτρολογία
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 08 Jul 2022 07:18
Last Modified: 08 Jul 2022 07:18
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11772

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top