Το ψυχολογικό κλίμα των ποδοσφαιριστών μετά από αγωνιστική ήττα

Μπέμπης, Γεώργιος Π. (2021) Το ψυχολογικό κλίμα των ποδοσφαιριστών μετά από αγωνιστική ήττα. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
D35_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (672kB)

Abstract

Στην ακόλουθη εργασία θα πραγματοποιηθεί ανάλυση όλων των παραγόντων που ασκούν επιρροή στους αθλητές ποδοσφαίρου αλλά και τρόπους που χρησιμοποιούν οι ίδιοι οι αθλητές για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν, είτε σωματικά είτε κυρίως ψυχολογικά, σε καταστάσεις οι οποίες προκαλούν αρνητικές επιδράσεις στην επίδοση τους αλλά και την συμπεριφορά τους. Επιπλέον θα αναλύσουμε τεχνικές οι οποίες βοηθούν έναν αθλητή να αποφύγει μία αποτυχία και να επανέλθει ψυχοσωματικά αλλά και την βοήθεια που παρέχουν εξωτερικοί παράγοντες όπως ο προπονητής στην καταπολέμηση αυτών. Ο κλάδος της επιστήμης που ονομάζεται αθλητική ψυχολογία, μπορεί να μετατρέψει μέσω γνωστικών και τεχνικών επεμβάσεων, τις αρνητικές επιδράσεις των ποδοσφαιριστών σε θετικές, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο τον αθλητή. Τεχνικές σαν αυτές είναι η αυτοσυγκέντρωση, και ο αυτό διάλογος κατά τις οποίες επιτυγχάνεται η χαλάρωση και η ρύθμιση του αυτοελέγχου της ενέργειας. Κύριος παράγοντας στην κακή απόδοση ενός ποδοσφαιριστή είναι το άγχος-στρες που πολλές φορές μέσω του φόβου της αποτυχίας τον κυριεύει. Η ψυχολογική παρέμβαση την καθίσταται σημαντική και αναγκαία για την αντιμετώπιση του προ-αγωνιστικού άγχους. Στην αντιμετώπιση αυτή σημαντικό ρόλο παίζουν οι τεχνικές που βοηθούν στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και στην ενασχόληση με τον αθλητισμό. Καθώς τα επίπεδα της αυτοπεποίθησης, της αυτό-αποτελεσματικότητας και της αυτοεκτίμησης του ποδοσφαιριστή είναι υψηλά, τότε ένα πιθανό αρνητικό αποτέλεσμα και οι απαιτήσεις ενός αγώνα θα αντιμετωπιστούν καλύτερα από τον ίδιο. Τέλος , ο ποδοσφαιριστής αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στις σχετικές με το συγκεκριμένο άθλημα ικανότητες , με την βοήθεια των ψυχολογικών ασκήσεων.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Σερδάρης Παναγιώτης
Uncontrolled Keywords: Αθλητική ψυχολογία, Αθλητής-ποδοσφαιριστής, Αγωνιστικό άγχος, Ήττα, Προπονητής, Τεχνικές χαλάρωσης, Ερωτηματολόγιο
Subjects: Α > Αθλητισμός
Ψ > Ψυχολογία
Divisions: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας > Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 29 Jun 2022 09:31
Last Modified: 29 Jun 2022 09:31
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11739

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top