Οργάνωση και διοίκηση πολιτισμικών μονάδων: μελέτη περίπτωσης Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης

Καλαμπούκα, Παναγιώτα (2021) Οργάνωση και διοίκηση πολιτισμικών μονάδων: μελέτη περίπτωσης Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
LX33_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (901kB)

Abstract

Η σύγχρονη βιβλιοθήκη οφείλει να είναι κομμάτι της κοινωνίας που την περιβάλλει. Οι βιβλιοθήκες και συγκεκριμένα οι δημόσιες τα τελευταία χρόνια έχουν πάψει να είναι απλά χώροι όπου φυλάσσονται βιβλία ή απλοί χώροι ανάγνωσης. Οι βιβλιοθήκες πλέον αποτελούν έναν πολυδιάστατο πολιτιστικό φορέα στον οποίο το κοινό καθίσταται αναγκαίο για να είναι απαραίτητος. Αποτελούν ένα κύτταρο της περιοχής όπου βρίσκονται. Η βιβλιοθήκη αποτελεί ένα πολιτιστικό πυρήνα ο οποίος δραστηριοποιείται έντονα με σκοπό να παράγει κοινωφελές και ουσιαστικό έργο μέσω της αναζήτησης τρόπων προσέγγισης του κοινό της και να παρέχει πολιτισμό ποικιλοτρόπως. Κάτι τέτοιο απαιτεί σωστή διαχείριση και οικονομικούς πόρους. Ιδιαίτερα, οι δημοτικές βιβλιοθήκες όπου πλέον οι επιχορηγήσεις είναι εξαιρετικά χαμηλές η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Ο συγχρονισμός των ενεργειών της λειτουργίας της βιβλιοθήκης με την τεχνολογία και τα βήματά της αλλά και η επένδυση σε ανθρώπινους πόρους δείχνουν να αποτελούν μεθόδους που οδηγούν στην επιτυχία. Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η ενασχόληση της με τις πολιτισμικές μονάδες και ιδιαίτερα με τη βιβλιοθήκη ως πολιτισμική μονάδα, με στόχο να αναδείξει την ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού για τη δημόσια βιβλιοθήκη. Διότι οι δημόσιες βιβλιοθήκες όπως αυτή της Κοβενταρείου που εδρεύει στην πόλη της Κοζάνης που αποτελεί χώρο γνώσης, ανακάλυψης, προώθησης της φιλαναγνωσίας αλλά και προώθησης των νέων τεχνολογιών αφού, έχουν ως σκοπό να εκπαιδεύσουν και να ενημερώσουν τους πολίτες των κοινωνιών τόσο σε επίπεδο γνώσης όσο και δεξιοτήτων, δίχως να δημιουργούν κανένα διαχωρισμό. Αλλά οι σύγχρονες δημόσιες βιβλιοθήκες προσπαθούν να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης μέσα από την αναβίωση της ιστορίας και του πολιτισμού. Η εργασία προσεγγίζει το θέμα θεωρητικά μέσω της βιβλιογραφικής έρευνας αλλά και της ηλεκτρονικής αρθρογραφίας, επίσης της παρατήρησης επί τόπου στη βιβλιοθήκη, παρατήρησης των θησαυρών της και σχετική συνομιλία με τους εργαζομένους για τις χρήσιμες πληροφορίες τόσο για τη διοίκηση όσο και για τη λειτουργία της Κοβενταρείου.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Πιτόσκα Ηλέκτρα
Uncontrolled Keywords: Βιβλιοθήκη, Βιβλίο, Διοίκηση, Πολιτισμικές μονάδες, Ψηφιοποίηση, Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης
Subjects: Β > Βιβλιοθήκες
Π > Πολιτισμός
Divisions: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας > Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 20 May 2022 07:08
Last Modified: 20 May 2022 07:08
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11659

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top