Χρηματοοικονομική αξιολόγηση με αριθμοδείκτες εμπορικών τραπεζών

Γώγου, Γεωργία (2021) Χρηματοοικονομική αξιολόγηση με αριθμοδείκτες εμπορικών τραπεζών. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
LX1_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (3MB)

Abstract

Στην παρούσα πτυχιακή εργασία, αρχικά, παρουσιάζονται ορισμένες θεμελιώδεις έννοιες, όπως είναι αυτές του χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού συστήματος. Παράλληλα, στο πρώτο κεφάλαιο αναλύεται σε μια ευρύτερη έννοια το τραπεζικό σύστημα. Δηλαδή, την ανάγκη που υπήρχε από την κοινωνία για τη δημιουργία των τραπεζών, ο ρόλος τους, οι λειτουργίες, καθώς και η διάρθρωση τους. Εν συνεχεία, στο δεύτερο κεφάλαιο, γίνεται μια εισαγωγή στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, που δημιουργήθηκαν με σκοπό οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν λεπτομερώς το ενεργητικό και το παθητικό τους, μέσω της σύνταξης ισολογισμού, καταστάσεων αποτελεσμάτων, του προσαρτήματος κτλ. Στο τρίτο κεφάλαιο, αφού πλέον έχουν αναλυθεί οι έννοιες των χρηματοοικονομικών καταστάσεων εστιάζουμε στο κομμάτι όπου μέσω αυτών των καταστάσεων θα πρέπει να βγουν κάποια αποτελέσματα, δηλαδή να ερμηνευτούν ώστε να υπάρξει ένα τελικό συμπέρασμα για την πορεία της επιχείρησης – τράπεζας. Μέσα από αρκετές προσπάθειες των ερευνητών – μελετητών προέκυψαν δύο κατηγορίες ανάλυσης των χρηματοοικονομικών καταστάσεων, η μια εκ των οποίων είναι η ανάλυση ανάλογα με τη θέση του οικονομικού αναλυτή και η άλλη ανάλογα με τα στάδια της διενέργειας της ανάλυσης. Αυτά τα είδη ανάλυσης, όπως θα γίνει αντιληπτό στη εργασία, διακρίνονται σε κάποιες υποκατηγορίες. Με την πάροδο του χρόνου, οι αναλυτές εστίασαν περισσότερο στην ανάλυση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων με τη μέθοδο των αριθμοδεικτών. Οι αριθμοδείκτες είναι μια ευρέως πλέον γνωστή και χρησιμοποιούμενη μέθοδος, και θεωρείται από πολλούς αναλυτές περισσότερο αξιόπιστη σε σύγκριση με τις άλλες μεθόδους. Έτσι λοιπόν, πλέον βρισκόμαστε στο τέταρτο κεφάλαιο, όπου περνάμε στην έννοια των αριθμοδεικτών και αναλύονται οι κατηγορίες στις οποίες διακρίνονται, καθώς και τι αντιπροσωπεύει ο καθένας από αυτούς. Κατόπιν, στο πέμπτο κεφάλαιο, διεξάγεται η χρηματοοικονομική ανάλυση – αξιολόγηση των τεσσάρων ελληνικών εμπορικών τραπεζών για τα έτη 2016 – 2017 -2018 - 2019, μέσω της χρήσης ποικίλων αριθμοδεικτών, όπως είναι οι αριθμοδείκτες αποδοτικότητας, ρευστότητας, λειτουργικότητας, παραγωγικότητας αλλά και κεφαλαιακής επάρκειας (φερεγγυότητας). Έπειτα, σχολιάστηκαν τα αποτελέσματα που προέκυψαν μέσω αυτής της ανάλυσης των αριθμοδεικτών. Κλείνοντας, πραγματοποιείται μία συνολική επισκόπηση του τελευταίου κεφαλαίου, επισημαίνοντας τα αποτελέσματα που προέκυψαν μέσω της χρηματοοικονομικής ανάλυσης - αξιολόγησης των εξεταζόμενων ελληνικών εμπορικών τραπεζών. Δηλαδή, ποια από τις τράπεζες αυτές βρίσκεται στην καλύτερη οικονομική θέση με την πάροδο αυτών των ετών.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Κυριαζόπουλος Γεώργιος
Uncontrolled Keywords: Τράπεζες, Απόδοση, Κερδοφορία, Τραπεζικό σύστημα, Ανάλυση χρηματοοικονομικών καταστάσεων, Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank
Subjects: Α > Αριθμοδείκτες
Τ > Τράπεζες και τραπεζικές εργασίες - Χρηματοοικονομική ανάλυση
Divisions: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας > Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 09 May 2022 11:25
Last Modified: 09 May 2022 11:25
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11638

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top