Αξιοποίηση και περιβαλλοντική διαχείριση υποπροϊόντων ζωικής προέλευσης

Σημαιοφορίδου, Μαρία (2021) Αξιοποίηση και περιβαλλοντική διαχείριση υποπροϊόντων ζωικής προέλευσης. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
FG92_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Η παρούσα πτυχιακή εργασία, ασχολείται με τη ζωική εκμετάλλευση και κυρίως με την παραγωγή ζωικών υποπροϊόντων και αποβλήτων. Σκοπός της εργασίας, είναι η σωστή διαχείριση και αξιοποίηση τους, λόγο του υψηλού ρυπαντικού φορτίου που διαθέτουν. Σημαντικό σημείο, αποτελεί η περιβαλλοντική διαχείριση των αποβλήτων, τα οποία εναποθέτονται στο περιβάλλον. Στο πρώτο κεφάλαιο, γνωρίζουμε τις εγχώριες εκμεταλλεύσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς και τις εισαγωγές και εξαγωγές του κύριου προϊόντος των παραγωγικών ζώων, στην χώρα μας. Η πανδημία, αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα στις αυξομειώσεις των στατιστικών στοιχείων στην χώρα μας. Ωστόσο, στο δεύτερο κεφάλαιο, αναλύεται η έννοια των υποπροϊόντων, τα οποία προκύπτουν κατά την σφαγή τους, αλλά και την επεξεργασία των προϊόντων τους. Ιδιαίτερη σημασία αποτελούν τα υποπροϊόντα των τυροκομείων, κατά την παραγωγή τυριών. Επίσης, στο τρίτο κεφάλαιο, η ταξινόμηση των υποπροϊόντων σε ειδικές κατηγορίες, αποτέλεσε τη βάση για την σωστή αξιοποίηση τους. Η αξιοποίηση αυτή, οδηγεί σε προϊόντα για επαναχρησιμοποίηση, διαφορετικά απορρίπτονται. Εν συνεχεία, το τέταρτο κεφάλαιο, αναλύει την σωστή περιβαλλοντική διαχείριση των αποβλήτων, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να απορριφθούν με ασφάλεια στο περιβάλλον ή να επαναχρησιμοποιηθούν. Έπειτα, το πέμπτο κεφάλαιο αναφέρει νέους τρόπους διαχείρισης και αξιοποιήσεις των υποπροϊόντων και των αποβλήτων, ώστε να μειωθεί η ρύπανση που προκαλούν. Εν συντομία, αυτό το οποίο προκύπτει από την παρούσα μελέτη, είναι η σωστή αξιοποίηση και διαχείριση των υποπροϊόντων και των αποβλήτων, απέναντι προς την προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος, το οποίο αποτελεί βασικό στοιχείο της ζωικής εκμετάλλευσης.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Κασαπίδου Ελένη
Uncontrolled Keywords: Ζωικά υποπροϊόντα, Απόβλητα, Αξιοποίηση, Περιβαλλοντική διαχείριση, Υλικά κινδύνου, Ζωική εκμετάλλευση
Subjects: Α > Απόβλητα
Α > Απόβλητα - Βιολογική επεξεργασία
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 18 Mar 2022 07:39
Last Modified: 18 Mar 2022 07:39
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11614

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top