Αξιολόγηση γενοτύπων καθιστού φασολιού σε συνθήκες υδατικής καταπόνησης

Μιχαηλίδης, Νικόλαος and Ταλλίδης, Αγαθάγγελος (2021) Αξιολόγηση γενοτύπων καθιστού φασολιού σε συνθήκες υδατικής καταπόνησης. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
FG75_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Η πτυχιακή μας εργασία με τίτλο "Αξιολόγηση γενοτύπων καθιστού φασολιού σε συνθήκες υδατικής καταπόνησης" εκπονήθηκε στο αγρόκτημα του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Πρώην Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας) την καλλιεργητική περίοδο 2020. Σκοπός της μελέτης μας ήταν η αξιολόγηση υψηλοαποδοτικών και χαμηλοαποδοτικών γενοτύπων καθιστού φασολιού Phaseolus vulgaris που προήλθαν από επιλογή σε πολύ χαμηλή πυκνότητα σε κυψελωτή διάταξη σε συνθήκες κανονικής πυκνότητας και μειωμένης άρδευσης. Χρησιμοποιήθηκαν 10 διαλογές (χαμηλοαποδοτικές ή υψηλοαποδοτικές) και οι τρεις αρχικές ποικιλίες, δυο Ελληνικές η Ηρώ και ο Πυργετός και μια ξένη ποικιλία Lingot Suisse, ως μάρτυρες. Οι αγροκομικοί παράμετροι που μετρήθηκαν ήταν οι ημέρες έναρξης άνθισης, το ύψος τον φυτών, ο αριθμός λοβών ανά φυτό, η απόδοση σε γρ/φυτό και η απόδοση σε χγρ/στρέμμα. Η έναρξη της άνθισης και το ύψος φυτών δεν επηρεάστηκαν από την μεταχείριση της άρδευσης ενώ υπήρξαν στατιστικώς σημαντικές διαφορές μεταξύ των διαφορετικών γενοτύπων. Η υδατική καταπόνηση μείωσε σημαντικά τον αριθμό λοβών/φυτό και την απόδοση όλων των γενοτύπων που μελετήθηκαν, από -14,86 έως και -35,04%, χωρίς όμως να υπάρξει στατιστικώς σημαντική διαφορά μεταξύ όλων των γενοτύπων. Όταν οι διαλογές συγκρίθηκαν με την αρχική ποικιλία από την οποία προήλθαν είχαν πολύ καλύτερη συμπεριφορά και στην κανονική αλλά και στην μειωμένη άρδευση σε σχέση με τους αρχικούς γενοτύπους.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Παπαθανασίου Φωκίων
Uncontrolled Keywords: Καθιστό φασόλι, Phaseolus vulgaris, Υδατική καταπόνηση, Υψηλοαποδοτικές διαλογές, Κανονική πυκνότητα
Subjects: Φ > Φασόλια
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 01 Mar 2022 11:14
Last Modified: 01 Mar 2022 11:14
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11588

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top