Μπακαλοπούλου, Κερασία (2021) Αξιολόγηση ποιοτικών χαρακτηριστικών ποικιλιών σκληρού σίτου από διαφορετικές τοποθεσίες. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
FG53_2021.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (17MB) |
Abstract
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία παρουσιάζονται και συγκρίνονται στοιχεία που έχουν να κάνουν με την αξιολόγηση ποιοτικών χαρακτηριστικών σκληρού σίτου (Triticum durum), των ποικιλιών Bronde, Maestrale, Monastir, Quadrato, Reale, Simeto καθώς και των ποικιλιών Aventadur, Bering και Leondur οι οποίες ήταν πειραματικές και καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά. Αρχικά, στο πρώτο μέρος αναφέρονται γενικές πλη-ροφορίες για το σκληρό σιτάρι. Στη συνέχεια, περιγράφονται οι εδαφοκλιματικές απαι-τήσεις, σπορά, άρδευση, θρέψη- λίπανση και η συγκομιδή. Επιπλέον, παρουσιάζεται η δομή και η σύσταση του κόκκου του σιταριού, καθώς και η χημική του σύσταση, η μετασυλλεκτική μεταχείριση και η αποθήκευση του. Το δεύτερο μέρος της εργασίας αναφέρεται στη μεθοδολογία και στην έρευνα. Η ερευνητική μέθοδος που χρησιμο-ποιήθηκε είναι η ποσοτική έρευνα. Η δειγματοληψία έγινε τυχαία πριν την παραλαβή και την αποθήκευση του σιταριού. Οι μετρήσεις που έλαβαν χώρα ήταν: μέτρηση υ-γρασίας, ειδικού βάρους, πρωτεΐνης και βάρος χιλίων κόκκων. Διαπιστώθηκε ότι οι ποικιλίες Reale και Leondur είχαν τον καλύτερο συνδυασμό ποιοτικών χαρακτηριστι-κών. Τέλος, παρατηρήσαμε ότι τα αρδευόμενα χωράφια είχαν υψηλότερο ποσοστό ειδικού βάρους και βάρους χιλίων κόκκων σε σχέση με τα ξηρικά.
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Corporate Creators: | Παπαθανασίου Φωκίων |
Uncontrolled Keywords: | Σκληρό σιτάρι, Ποικιλίες, Υγρασία, Ειδικό βάρος, Πρωτεΐνη, Βάρος χιλίων κόκκων |
Subjects: | Σ > Σιτάρι - Ποικιλίες Σ > Σιτηρά |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Βιβλιοθήκης |
Date Deposited: | 17 Feb 2022 10:28 |
Last Modified: | 17 Feb 2022 10:28 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11555 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |