Βιβλιογραφική ανάλυση της υπάρχουσας τεχνολογίας Data Analytics, Edge Computing και η χρήση αυτών σε αποδοτικά περιβάλλοντα IoT, καθώς και η εκτίμηση αυτών για συγκεκριμένες εφαρμογές

Βασιλειάδης, Αβραάμ (2021) Βιβλιογραφική ανάλυση της υπάρχουσας τεχνολογίας Data Analytics, Edge Computing και η χρήση αυτών σε αποδοτικά περιβάλλοντα IoT, καθώς και η εκτίμηση αυτών για συγκεκριμένες εφαρμογές. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
ΕΙ33_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Αρχικά, γίνεται μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία του Διαδικτύου. Έπειτα, διατυπώνονται βασικές αρχές που διέπουν τα μεγάλα δεδομένα, καθώς και η μεγάλη σημασία επεξεργασίας και ανάλυσής τους, που οδηγούν στη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Από τις διαθέσιμες τεχνολογίες αποθήκευσης μεγάλων δεδομένων, κυρίαρχη είναι η ανάπτυξη του Cloud Computing. Το Cloud Computing προσφέρει μία άνευ προηγουμένου αυτοματοποίηση διαδικασιών που αφορά την αποθήκευση και διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν εμπεριέχει και μειονεκτήματα, το σημαντικότερο εκ των οποίων είναι ίσως η ασφάλεια των δεδομένων, εφόσον αυτά είναι πλέον προσβάσιμα από τρίτους. Το μοντέλο του Fog Computing επιτρέπει την ανάλυση και διαχείριση δεδομένων σε τοπικό επίπεδο από τους χρήστες, ενώ το μοντέλο του Edge Computing καθιστά δυνατή τη μεταφορά και ανάλυση δεδομένων κοντά στο σημείο αποθήκευσης. Στη συνέχεια, εξετάζεται η έννοια του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT), κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στις αναφορές που υπάρχουν στη βιβλιογραφία σχετικά με την προέλευσή του. Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων έχει ως σκοπό την σύνδεση φυσικού και εικονικού κόσμου, έναν κόσμο όπου όλα τα πράγματα επικοινωνούν αυτόνομα μεταξύ τους. Υπάρχουν διάφορες επιλογές όσον αφορά τη συνδεσιμότητα και την αρχιτεκτονική του IoT (π.χ Bluetooth, Wi-Fi, SigFox). Παρόλο που το IoT βρίσκεται ήδη σε πλήθος εφαρμογών, σημαντικό πρόβλημα παραμένει η αυξημένη ανάγκη του σε ισχύ. Για αυτό το λόγο διερευνώνται εναλλακτικές μέθοδοι συλλογής αλλά και εξοικονόμησης ενέργειας. Στην απόπειρα ανάλυσης μεγάλων δεδομένων σε περιβάλλον IoT συναντάμε βάσεις δεδομένων ανοιχτού κώδικα, όπως η Hadoop, η οποία δίνει τη δυνατότητα για την αποθήκευση και επεξεργασία μεγάλων συνόλων δεδομένων. Τέλος, συζητιούνται κάποιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Edge Computing, όπως η διαθεσιμότητα και η φορητότητα σε διάφορα περιβάλλοντα, αν και αυτό σταδιακά καταλαμβάνει όλο και περισσότερη υπολογιστική ισχύ, και αναμένεται να λειτουργεί βέλτιστα σε συνδυασμό με το Cloud Computing. Συνολικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο συνδυασμός του IoT, των μεγάλων δεδομένων και του Cloud Computing μπορεί να προσφέρει νέες ευκαιρίες και εφαρμογές σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Δόσης Μιχαήλ
Uncontrolled Keywords: Επιστήμη των δεδομένων (data science), Υπηρεσίες διαδικτύου, Διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things), Εφαρμογές του IoT, Αποθήκευση δεδομένων, Υπολογιστικό νέφος.
Subjects: Β > Βάσεις δεδομένων
C > Cloud computing
Δ > Διαδίκτυο (Internet)
Υ > Υπολογιστικά συστήματα
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 07 Feb 2022 08:48
Last Modified: 07 Feb 2022 08:48
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11529

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top