Αναπαλαίωση αντικειμένων με τη μέθοδο της αμμοβολής

Γλυκεράκης, Εμμανουήλ Χρ. (2019) Αναπαλαίωση αντικειμένων με τη μέθοδο της αμμοβολής. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
BS13_2019.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Η παρούσα πτυχιακή εργασία αναφέρεται στην «αναπαλαίωση». Πιο συγκεκριμένα στα εργαλεία της αμμοβολής ex.-press, του αεροσυμπιεστή TOROS και του γωνιακού τροχού PARKSIDE. Ακόμη, εξετάζεται η αναπαλαίωση ενός παστρουγγαλου, μιας λάμπας πετρελαίου, ενός διαβήτη κοπής ξύλου και μιας ζυγαριάς με δράμια. Όσον άφορα τα προαναφερθέντα εργαλεία, παρουσιάζεται βήμα-βήμα ολόκληρη η διαδικασία κατά την οποία ένα αντικείμενο αναπαλαιώνεται μέσω της αμμοβολής ex.-press, το εργαλείο του αεροσυμπιεστή, με σκοπό συμπίεση αέρα κατά τη μέθοδο της αμμοβολής και ο γωνιακός τροχός PARKSIDE, που αναλαμβάνει την απομάκρυνση του υλικού που περισσεύει από ένα δοκίμιο. Έπειτα, παρουσιάζεται η αναπαλαίωση ενός παστρουγγαλου, ξεκινώντας με το ξεβίδωμα των βιδών του, την αφαίρεση του χρώματος του και με τη βοήθεια ενός σμυριδόπανου, επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αναφορικά με την αναπαλαίωση του διαβήτη κοπής ξύλου, ενός εργαλείου πάνω από 70 χρονών, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της αμμοβολής, το σμυριδόπανο, το τρυπάνι κοπής κι άλλοι κόπτες με σκοπό να γίνει η κατάλληλη επεξεργασία του. Όσο για την αναπαλαίωση της λάμπας πετρελαίου, αρχικά αποσυναρμολογήθηκε, έπειτα μέσω της αμμοβολής χτυπήθηκαν τα τέσσερα μέρη της με σκοπό να απομακρυνθούν από αυτά ορισμένα υπολείμματα, καθαρίστηκε και βάφτηκε. Τέλος, κατά την αναπαλαίωση της ζυγαριάς με δράμια, αρχικά αποσυναρμολογήθηκε, στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της αμμοβολής με σκοπό την απομάκρυνση σκουριάς και διάβρωσης του χρώματος. Για την αντιμετώπιση της οξείδωσης, χρησιμοποιήθηκε μια συρματόβουρτσα και ένα σμυριδόπανο αλλά τελικά ένας γωνιακός τροχός με σμυριδόπανο κατάφερε να εξάγει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Κυράτσης Παναγιώτης, Μανάβης Αθανάσιος
Uncontrolled Keywords: Αναπαλαίωση αντικειμένων, Μέθοδος αμμοβολής
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών & Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕ (Κοζάνη) > Κατεύθυνση Bιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕ
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 20 Jan 2022 12:09
Last Modified: 20 Jan 2022 12:09
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11499

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top