Μελέτη του εγγενούς πολλαπλασιασμού και παραγωγή σποροφύτων της Ιαπωνικής Σοφόρας Japonica or Styphnolobium japonicum στις Ελληνικές συνθήκες

Πιστολέλη, Αναστασία (2021) Μελέτη του εγγενούς πολλαπλασιασμού και παραγωγή σποροφύτων της Ιαπωνικής Σοφόρας Japonica or Styphnolobium japonicum στις Ελληνικές συνθήκες. Masters thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
MACF7_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (59MB)

Abstract

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας το 2020 για την αξιολόγηση των διαφορετικών προμεταχειρίσεων σε σπόρους Sophora japonica αλλά και για την αξιολόγηση της παραγωγής σποροφύτων Sophora για αποκατεστημένα εδάφη ορυχείων της Δυτικής Μακεδονίας. Σπόροι από περιοχή της Θεσσαλονίκης ελέγχθηκαν και συγκομίσθηκαν τον Νοέμβριο του 2019, ενώ κατόπιν παραγγελίας σπόροι από Γαλλία ήταν επίσης διαθέσιμοι για το πείραμα. Για την αντιμετώπιση του λήθαργου οι σπόροι υποβλήθηκαν σε δυο μεταχειρίσεις. Σύμφωνα με τη πρώτη μεταχείριση σπόροι εμβαπτίσθηκαν σε νερό που απομακρύνθηκε από την πηγή θέρμανσης μόλις είχε αρχίσει να βράζει και αφέθηκε για 24 ώρες μαζί με τους σπόρους σε θερμοκρασία δωματίου. Στην συνέχεια οι σπόροι απομακρύνθηκαν και σπάρθηκαν σε τύρφη. Εναλλακτικά σπόροι υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με πυκνό θειικό οξύ ( 97%) για 30 και 20 λεπτά. Βάση των αποτελεσμάτων και της αξιολόγησης των προφυτρωτικών μεταχειρίσεων οι σπόροι που επεξεργάστηκαν με θειικό οξύ, πέτυχαν υψηλότερα ποσοστά φύτρωσης έναντι της μεταχείρισης με βραστό νερό. Η εμβάπτιση σε θειικό οξύ για 30 λεπτά, είχε το υψηλότερο ποσοστό φύτρωσης (93,3%). Τα σπορόφυτα μεταφυτεύθηκαν σε υπόστρωμα τύρφης και σε έδαφος απόθεσης σε γλάστρα στο στάδιο των 2 πραγματικών φύλλων. Σπορόφυτα που μεταφυτεύθηκαν σε τύρφη είχαν μεγαλύτερη ανάπτυξη σε σύγκριση με τα σπορόφυτα που μεταφυτεύθηκαν σε έδαφος απόθεσης. Η μέγιστη καθ’ ύψος ανάπτυξη στα σπορόφυτα που μεταφυτεύθηκαν σε τύρφη ήταν (27,5 cm) ενώ στα σπορόφυτα που μεταφυτεύθηκαν σε έδαφος απόθεσης (23 cm). Αντίστοιχα και στην ανάπτυξη φυλλώματος ο μέγιστος μέσος αριθμός φύλλου ήταν (11 φύλλα) στα σπορόφυτα στην τύρφη, ενώ τα σπορόφυτα σε έδαφος απόθεσης ο μέγιστος μέσος αριθμός φύλλου ήταν (8 φύλλα). Συμπερασματικά φαίνεται πως για την αντιμετώπιση του λήθαργου η πιο αποτελεσματική προμεταχείριση είναι αυτή της εμβάπτισης των σπόρων σε θειικό οξύ για 30 λεπτά ενώ το αποτελεσματικότερο μέσο ανάπτυξης σποροφύτων να είναι αυτό της τύρφης. Ωστόσο η ανάπτυξη σποροφύτων σε έδαφος απόθεσης με την χρήση των ίδιων προμεταχειρίσεων των σπόρων μπορεί να αποδώσει αλλά όχι εξίσου αποτελεσματικά.

Item Type: Thesis (Masters)
Corporate Creators: Παπαδόπουλος Ιωάννης
Uncontrolled Keywords: Sophora Japonica, Σοφόρα, Σπόροι, Πολλαπλασιασμός
Subjects: Σ > Σπόροι - Καλλιέργεια
Divisions: Μεταπτυχιακές Διατριβές > ΠΜΣ Παραγωγή, πιστοποίηση και διακίνηση φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 01 Oct 2021 07:54
Last Modified: 01 Oct 2021 07:54
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11339

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top