Η χρήση ψηφιακών μέσων στον ελεύθερο χρόνο μαθητών δημοτικού

Σιδερίδου, Αρετή (2021) Η χρήση ψηφιακών μέσων στον ελεύθερο χρόνο μαθητών δημοτικού. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
DMC25_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (3MB)

Abstract

Η χρήση των ψηφιακών μέσων στη σημερινή κοινωνία της πληροφορίας έχει γίνει αναγκαία ακόμη και από την πιο μικρή ηλικία. Έτσι, η αναζήτηση ενός ορθότερου, πιο κριτικού, δημιουργικότερου και αποτελεσματικότερου χειρισμού τους κρίνεται απαραίτητη. Ο γενικός σκοπός αυτής της έρευνας είναι η διερεύνηση θεωρητικών πλαισίων και πρακτικών εφαρμογών με σκοπό την εποικοδομητικότερη, ασφαλέστερη και σωστότερη χρήση των ψηφιακών μέσων στον ελεύθερο χρόνο των παιδιών δημοτικού της Καστοριάς. Η μεθοδολογική επιλογή είναι η ποσοτική, η στρατηγική της η ποσοτική έρευνα και ο χρονικός της ορίζοντας η μελέτη διατομής. Η συλλογή δεδομένων αποτελούνταν από πρωτογενή δεδομένα και η μέθοδος δειγματοληψίας ήταν χωρίς πιθανότητες ή δειγματοληψία κρίσης. Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε μέσω του λογισμικού στατιστικών αναλύσεων SPSS. Τα αποτελέσματα της μελέτης που αφορούν τον τρόπο κατανομής του ελεύθερου χρόνου των παιδιών ανέδειξαν πως κυρίως τα παιδιά βρίσκονται 4-5 ώρες στο σπίτι, για μελέτη αφιερώνουν 2-3 ώρες, για ψυχαγωγία-παιχνίδι 2-3 ώρες και ο κυριότερος τρόπος επικοινωνίας τους με τις φίλες/ους τους είναι μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Από την άλλη πλευρά τα αποτελέσματα που πρεσβεύουν τις ποιοτικές παραμέτρους χρήσης των ψηφιακών μέσων ανέδειξαν πως για τη σύνδεση στο διαδίκτυο οι προτιμήσεις των παιδιών κυμαίνονται μεταξύ των κινητών και του Η/Υ. Επιπλέον, η τηλεόραση φαίνεται να είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο ψηφιακό μέσο και το youtube το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείται περισσότερο. Οι λόγοι σύνδεσης στο διαδίκτυο μέσω των ψηφιακών μέσων φαίνεται να είναι κυρίως για διασκέδαση και συγκεκριμένα ψηφιακά μέσα τείνουν να προτιμώνται για συγκεκριμένες δραστηριότητες των παιδιών, όπως ο Η/Υ για μουσική, η τηλεόραση για παρακολούθηση βίντεο/ταινίας, οι κονσόλες παιχνιδιών για παιχνίδι, το κινητό τηλέφωνο για επικοινωνία και μουσική και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για επικοινωνία. Η ανάλυση και προτάσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των σημείων που διαπιστώθηκε πεδίο προς βελτίωση όπως τον περιορισμό της μεγάλης και συχνής έκθεσης στα ψηφιακά μέσα, το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ανάγκη παροχής γνώσεων ποιοτικού χειρισμού αυτών και διαπαιδαγώγησης γύρω από τον ψηφιακό γραμματισμό και την αποτελεσματικότερη γονική διαμεσολάβηση. Μερικές από αυτές ήταν η εκπαίδευση των παιδιών γύρω από συγκεκριμένες ψηφιακές ικανότητες όπως δημιουργικής διαχείρισης, ψηφιακές κοινωνικές, διαχείρισης και πλοήγησης, επικοινωνιακές, επιχειρησιακές και άλλες. Η γονική διαμεσολάβηση μπορεί να επιτευχθεί με τη διδαχή γενικότερων γνωστικών ικανοτήτων χειρισμού, τον αυστηρό καθορισμό ορίων, τη συζήτηση πιθανών σεναρίων που χρήζουν αντιμετώπισης, ενημέρωση γύρω από τους κινδύνους που ελλοχεύουν και την σύγχρονη εποπτεία των παιδιών κατά τη σύνδεση στο διαδίκτυο ή την ενασχόληση με τα ψηφιακά μέσα γενικότερα.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Πανάτσα Ναταλία
Uncontrolled Keywords: Ψηφιακά μέσα, Ελεύθερος χρόνος, Διαδίκτυο, Ηλεκτρονικός υπολογιστής, Τηλεόραση, Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Social media, Κονσόλες παιχνιδιών, Κινητό τηλέφωνο, Γονεϊκός έλεγχος στο διαδίκτυο.
Subjects: Δ > Διαδίκτυο (Internet)
Κ > Κοινωνικά δίκτυα
Ψ > Ψηφιακή επικοινωνία
Π > Πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 28 Sep 2021 08:55
Last Modified: 28 Sep 2021 08:55
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11328

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top