Τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα για τον δημόσιο τομέα

Λαστιώτης, Σπυρίδων - Παναγιώτης (2020) Τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα για τον δημόσιο τομέα. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
LX33_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (504kB)

Abstract

Σε παγκόσμιο επίπεδο έχει παρατηρηθεί έντονα η ανάγκη για βελτίωση του επιπέδου διαφάνειας και λογοδοσίας των οργανώσεων που λειτουργούν υπό την αιγίδα του δημόσιου τομέα. Η ανάγκη αυτή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι επιθυμείτε μία σύγκριση μεταξύ των οικονομικών καταστάσεων των φορέων του δημόσιου τομέα, έφερε στο φως τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα που αφορούν σε αυτόν τον τομέα. Ήδη αρκετοί διεθνείς οργανισμοί προώθησαν τη χρήση τους και τα αποτελέσματα της εφαρμογής τους ήταν πολύ σημαντικά. Εκτός από την υιοθέτηση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων του δημόσιου τομέα, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμβεί αφορούν και στη χρήση της βάσης των δεδουλευμένων αντί της ταμειακής βάσης που χρησιμοποιούνταν μέχρι πρότινος. Στα πλαίσια εκπόνησης της παρούσας μελέτης επιχειρείται η διενέργεια μίας βιβλιογραφικής μελέτης με στόχο την κάλυψη των κυριότερων ζητημάτων γύρω από το θέμα των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων του δημόσιου τομέα. Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στην Ελλάδα εξαιτίας της ιδιαιτερότητας που παρουσιάζει στο πολιτικό σκηνικό της, του χαμηλού βαθμού οργάνωσης του δημόσιου τομέα και της έντονης γραφειοκρατίας που επικρατεί. Στη χώρα υπήρχε ήδη ένα πρότυπο που χρησιμοποιούνταν, αν και η παρουσία των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων του δημόσιου τομέα αποτελεί μία πρόκληση και σημαντική μεταρρύθμιση η οποία πρέπει να συμβεί. Η βιβλιογραφική ανασκόπηση που πραγματοποιήθηκε έδειξε το βαθμό εφαρμογής των προτύπων αυτών στην Ελλάδα, αλλά και τις συνέπειές της στο δημόσιο τομέα της χώρας.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Νίκλης Δημήτριος
Uncontrolled Keywords: Δημόσιος τομέας, Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (ΔΛΠ) Δημοσίου Τομέα, Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (ΔΛΠ) Ελληνικού Δημοσίου Τομέα, Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (ΕΛΠ), Ελληνικό Γενικό Λογιστικό Σχέδιο (ΕΓΛΣ)
Subjects: Δ > Διεθνή λογιστικά πρότυπα
Divisions: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας > Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 08 Sep 2021 09:05
Last Modified: 08 Sep 2021 09:05
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11238

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top