Το πρόγραμμα INCO της Ε.Ε. και οι επιπτώσεις του στις αναπτυσσόμενες χώρες του τρίτου κόσμου

Τσακμάκης, Γεώργιος Ν. (2004) Το πρόγραμμα INCO της Ε.Ε. και οι επιπτώσεις του στις αναπτυσσόμενες χώρες του τρίτου κόσμου. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
IT25_2004.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (425kB)

Abstract

Σκοπός της Πτυχιακής Εργασίας είναι να γίνει μια λεπτομερής και ταυτόχρονα ευρεία ανάλυση του προγράμματος INCO της Ε.Ε. καθώς και να εισάγει τον αναγνώστη στο γενικότερο πνεύμα του προγράμματος ώστε να κατανοήσει πλήρως την λειτουργία και την εφαρμογή του. Ο κύριος στόχος αυτής της δράσης είναι να ενισχύσει τις επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες της Κοινότητα, να υποστηρίξει την εφαρμογή των κοινοτικών πολιτικών προς τις τρίτες χώρες και να βοηθήσει στην επίλυση τοπικών ή γενικών προβλημάτων βελτιώνοντας την συνεργασία μεταξύ των Κρατών-Μελών, της Κοινότητας και των άλλων χωρών (Αφρικής, Ασίας, Λ. Αμερικής, Π. Σοβιετικής Ένωσης κ.α.). Τα τελευταία χρόνια, υπό τις επιδράσεις της παγκοσμιοποίησης, η τεχνολογική ανάπτυξη έχει όλο και περισσότερο διεθνή χαρακτήρα και συνεπώς, η μετάδοση της γνώσης και η αφομοίωση της τεχνολογίας και των καινοτομικών δραστηριοτήτων γίνονται όλο και πιο σημαντικές. Στο πλαίσιο αυτό, οι δραστηριότητες Ε&ΤΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναπτύχθηκαν ταχύτατα μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1980, ιδιαίτερα ύστερα από την εισαγωγή του Πρώτου Προγράμματος –Πλαισίου. Οι υποστηριζόμενες από την Ε.Ε. δραστηριότητες Ε&ΤΑ είχαν πολύ θετική επίδραση σε διάφορους τομείς. Το πρόγραμμα INCO εκτός από τα θετικά αποτελέσματα που έχει, παρουσιάζει και κάποιες αδυναμίες που ορισμένες φορές είναι διευθυντικές και άλλες φορές οφείλονται σε γραφειοκρατικές διοικητικές δικονομίες (π.χ. ανεπαρκής αρχειοθέτηση των κατάλληλων αποτελεσμάτων του προγράμματος, απουσία συγκριτικών των αποτελεσμάτων από την εφαρμογή του). Η εφαρμογή του προγράμματος παρουσιάζει δυσκολίες όταν υπάρχει έλλειψη από ικανοποιητικούς βιομηχανικούς συνεργάτες στις τρίτες χώρες. Συχνά η συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αναπτυσσόμενων χωρών, είναι βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα και όχι μακροπρόθεσμου, με αποτέλεσμα οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται να μην κρατάνε για πολλά χρόνια. Αναμφισβήτητα όμως ο κοινωνικοοικονομικός αντίκτυπος του προγράμματος INCO είναι τεράστιος, πρώτα στους επιστήμονες και έπειτα στον πληθυσμό των χωρών του τρίτου κόσμου. Χωρίς την υποστήριξη στις φτωχότερες χώρες η επιστήμη και η τεχνολογία θα ήταν εξαφανισμένες. Στα περισσότερα από τα Ασιατικά και Αφρικανικά προγράμματα σχετικά με την υγεία, την γεωργία, τα τρόφιμα ο κοινωνικοοικονομικός αντίκτυπος είναι εμφανής. Το πρόγραμμα INCO δεν έχει τον χαρακτήρα της ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά απώτερος σκοπός του είναι να αναπτύξει την υπάρχουσα επιστήμη και τεχνογνωσία των χωρών αυτών. Δεν είναι το μόνο πρόγραμμα της Ε.Ε. και η Ε.Ε. δεν είναι η μόνη που συμβάλλει στην έρευνα και την ανάπτυξη, αλλά διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο μεταξύ όλων των συνεργατών στις δραστηριότητες της έρευνας.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Τσούνης Νικόλαος
Uncontrolled Keywords: Ευρωπαϊκή Ένωση, Εξωτερικές σχέσεις, Αναπτυσσόμενες χώρες, Οικονομικές συνθήκες, Οικονομικά αναπτυξιακά προγράμματα, Ευρώπη, 2007-2013, INCO, INCO-COPERNICUS, INCO-DC.
Subjects: Δ > Διεθνείς οικονομικές σχέσεις
Δ > Διεθνείς σχέσεις
Ο > Οικονομική ανάπτυξη - Ελλάδα
Divisions: Πρώην Αυτόνομα Τμήματα > Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 06 Sep 2021 09:42
Last Modified: 06 Sep 2021 09:42
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11222

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top