Η εμπορευματική δομή του κλάδου της ελληνικής οινοποιίας. Εξαγωγικές προοπτικές των προϊόντων της βιολογικής καλλιέργειας αμπελώνων

Καραφυλλίδου, Σοφία Φ. (2004) Η εμπορευματική δομή του κλάδου της ελληνικής οινοποιίας. Εξαγωγικές προοπτικές των προϊόντων της βιολογικής καλλιέργειας αμπελώνων. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
IT27_2004.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (979kB)

Abstract

Ο κλάδος της οινοποιίας αποτελεί σημαντικό τομέα του ευρύτερου κλάδου των ποτών, με κύριο χαρακτηριστικό την υψηλή παραγωγική δυναμικότητα. Η οινοποιία στην Ελλάδα αποτελεί έναν παραδοσιακό τομέα δραστηριότητας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια εκσυγχρονίζεται και αναδιοργανώνεται, αποκτώντας βιομηχανικό χαρακτήρα. Στην προσπάθεια ανάλυσης του κλάδου κατά την παρούσα μελέτη γίνεται αρχικά μία γενική προσέγγιση του κλάδου, αναφέροντας στο πρώτο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας τα γενικά στοιχεία και χαρακτηριστικά του κλάδου. Ξεκινώντας πάντα από την αμπελοκαλλιέργεια καθώς και διαχωρίζοντας τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται μία εκτενής αναφορά στην βιολογική γεωργία, αναλύοντας την παρούσα κατάσταση σε γενικό επίπεδο καθώς και πιο εξειδικευμένα. Το τρίτο κεφάλαιο περιλαμβάνει τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά του κλάδου της οινοποιίας σε παγκόσμιο και διεθνές επίπεδο. Στο τελευταίο κεφάλαιο της εργασίας αναλύονται τα προβλήματα οι τάσεις και προοπτικές του κλάδου καθώς και τα συμπεράσματα της παρούσας μελέτης για τις προοπτικές εφαρμογής της στον κλάδο της ελληνικής οινοποιίας. Η ανάλυση της εγχώριας αγοράς του οίνου καθώς επίσης και οι παράγοντες που επηρεάζουν τη ζήτηση του διατυπώνονται με σαφήνεια στο τέταρτο κεφαλαίο της παρούσας μελέτης. Στο πέμπτο κεφάλαιο της εργασίας παρουσιάζονται οι επιχειρήσεις που έχουν διαπρέψει στον κλάδο πραγματοποιώντας υψηλές πωλήσεις και κατέχοντας μεγάλα μερίδια της αγοράς. Στο πρώτο παράρτημα της εργασίας γίνεται μία παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων του κλάδου βάση των δημοσιευμένων ισολογισμών τους. Τέλος στο παράρτημα ΄Β γίνεται μία αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται ο κλάδος καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο οι κρατικοί κανονισμοί και οι διάφοροι αναπτυξιακή νόμοι προωθούν τα συμφέροντα του κλάδου και βοηθούν στην μεταστροφή προς τη βιολογική καλλιέργεια και εξέλιξή της.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Ζούρλα Αφροδίτη
Uncontrolled Keywords: Παραγωγικές επιχειρήσεις, Ελλάδα, Ευρώπη.
Subjects: Α > Αμπέλια - Βιολογική γεωργία
Α > Αμπελοκαλλιέργεια
Δ > Διεθνής αγορά
Ε > Εξαγωγικές επιχειρήσεις - Ελλάδα
Ε > Εξαγωγές - Ελλάδα
Ο > Οίνος και οινοποιία
Ο > Οινοποιία
Divisions: Πρώην Αυτόνομα Τμήματα > Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 06 Sep 2021 11:14
Last Modified: 06 Sep 2021 11:14
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11220

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top