Η διεθνή εμπορευματική αγορά πρώτων υλών και ετοίμων προϊόντων γούνας και το εξωτερικό εμπόριο των ελληνικών επιχειρήσεων στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά

Νικολοπούλου, Ευαγγελία Ι. (2004) Η διεθνή εμπορευματική αγορά πρώτων υλών και ετοίμων προϊόντων γούνας και το εξωτερικό εμπόριο των ελληνικών επιχειρήσεων στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
IT38_2004.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (926kB)

Abstract

Η ελληνική γουνοποιία αποτελεί για τη χώρα μας έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της παραγωγής με εξαγωγικό προσανατολισμό, η οποία στηρίζεται στην παράδοση πέντε αιώνων στην τέχνη αλλά και στην εξέλιξη της τεχνικής. Η παραγωγή και το εμπόριο προϊόντων γούνας στην Ελλάδα επικεντρώνεται κυρίως στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα στο νομό της Καστοριάς, όπου έχει μακρόχρονη παράδοση που χρονολογείται από την εποχή του Βυζαντίου, καθώς επίσης και στην περιοχή της Σιάτιστας. Μεγάλη άνθιση γνώρισε ο κλάδος της γουνοποιίας κατά την περίοδο 1980-1987, με αποτέλεσμα την έντονη επιρροή της οικονομικής, κοινωνικής και δημογραφικής πορείας αυτών των δύο περιοχών. Η γουνοποιία είναι ένας κλάδος εντάσεως εργασίας, με περιορισμένη δραστηριότητα και φθίνουσα ανταγωνιστικότητα, αλλά με διατήρηση της εξωστρέφειας του κλάδου παρά την κάμψη των μεριδίων στην διεθνή αγορά. Το οικονομικό περιβάλλον, μέσα στο οποία δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι η κατεργασία γουνοδερμάτων και η εμπορία της γούνας ως τελικό προϊόν. Στόχος αυτής της εργασίας είναι να δοθεί μια σαφή εικόνα της σημερινής πραγματικότητας του κλάδου τόσο στον τομέα της διεθνής εμπορευματικής αγοράς των πρώτων υλών και ετοίμων προϊόντων γούνας όσο στον τομέα του εξωτερικού εμπορίου των ελληνικών επιχειρήσεων στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά. Το πρώτο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας αναφέρεται στην ιστορική εξέλιξη της διεθνής εμπορευματικής αγοράς πρώτων υλών και ετοίμων προϊόντων γούνας καθώς και στη θέση της ελληνικής αγοράς γούνας στην παγκόσμια αγορά. Το δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται στις συνθήκες αγοράς και διάθεσης των πρώτων υλών που είναι απαραίτητες για την κατασκευή ενός γουνοφόρου παλτού ή ζακέτας, καθώς επίσης στο θεσμικό πλαίσιο, τα διεθνή πρότυπα τυποποίησης και το πολυμερές σύστημα συνεργασίας των διεθνών οργανισμών γούνας. Στο τρίτο κεφάλαιο της εργασίας παρουσιάζεται το ελληνικό εξωτερικό εμπόριο της γούνας τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στη διεθνή αγορά μαζί μ’ ένα παράδειγμα ελληνικής επιχείρησης. Στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζονται και αναλύονται τα συμπεράσματα της παρούσας εργασίας.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Σίσκος Ευάγγελος
Uncontrolled Keywords: Ευρωπαϊκή Ένωση, Κλάδος γουνοποιίας, Γουναρικά, Πρώτες ύλες, Έτοιμα ενδύματα γούνας.
Subjects: Α > Ανταγωνισμός
Δ > Διεθνές εμπόριο
Δ > Διεθνής αγορά
Ε > Εξαγωγικές επιχειρήσεις - Ελλάδα
Ε > Εξαγωγές - Ελλάδα
Γ > Γουνοποιία
Γ > Γουνοφόρα ζώα
Γ > Γούνα
Divisions: Πρώην Αυτόνομα Τμήματα > Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 30 Aug 2021 11:04
Last Modified: 30 Aug 2021 11:04
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11190

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top