Τουριστική δραστηριότητα νομού Δωδεκανήσου. Μια διαρθρωτική έρευνα κοινωνικοοικονομικών αλληλεξαρτήσεων στον τομέα τουρισμού της Ρόδου.

Κατσουρού, Τσαμπίκα Γ. (2004) Τουριστική δραστηριότητα νομού Δωδεκανήσου. Μια διαρθρωτική έρευνα κοινωνικοοικονομικών αλληλεξαρτήσεων στον τομέα τουρισμού της Ρόδου. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
IT41_2004.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (636kB)

Abstract

Η Ρόδος από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της το 478 π.Χ., λόγω της γεωπολιτικής της θέσης υπήρξε Κέντρο οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης. Στις μέρες μας λόγω ακριβώς της θέσης αυτής του ιστορικού και πολιτιστικού της παρελθόντος της φυσικής της ομορφιάς και του ήπιου κλίματος, ιδιαίτερα της δεκαετίας του 1960, γνώρισε ραγδαία τουριστική ανάπτυξη. Αποτέλεσμα αυτής της ανάπτυξης της τουριστικής βιομηχανίας, που αποτελεί και την κύρια οικονομική δραστηριότητα της Ρόδου, ήταν να καταστεί η πόλη το διοικητικό και εμπορικό κέντρο, όχι μόνο του νησιού, αλλά και ολόκληρου του νομού και τελικά να δημιουργηθεί ένα πλεονάζον τουριστικό κεφάλαιο που μοιραία οδήγησε στην υποβάθμιση της τουριστικής ανάπτυξης και του πολεοδομικού ιστού της πόλης. Ευθύς εξαρχής η Δημοτική αρχή την προηγούμενη τετραετία έδωσε βαρύτητα στον επαναπροσδιορισμό των στρατηγικών στόχων ανάπτυξης στην ανάκαμψη της οικονομίας και τη δημιουργία προϋποθέσεων για αναβάθμιση των υποδομών. Τα πρώτα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν και ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Η Ρόδος παρά τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για να καθιερωθεί ως κέντρο επαφής των πολιτισμών Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, να αναδειχθεί ο υπερτοπικός της χαρακτήρας και να προβληθεί όχι μόνο σαν τόπος ανάπαυσης, αλλά και σαν τόπος συνάντησης και επικοινωνίας. Η νέα πρόταση του Δήμου για το αναπτυξιακό σχέδιο, αποτελεί μια συνέχεια της προσπάθειας που έγινε τα τελευταία χρόνια και προβλέπει τόσο στη συνεργασία των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, όσο και στη συνεργασία των άλλων φορέων διοίκησης, ώστε να γίνει κοινή προσπάθεια σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο. Για να επιτευχθούν οι στόχοι ο δήμος Ροδίων δίνει έμφαση σε δύο άξονες ανάπτυξης. Την ανασυγκρότηση του αστικού χώρου, την οργάνωση και προστασία του περιαστικού χώρου. Για να γίνει αυτό είναι αναγκαίο να αναγνωριστεί από τους κοινωνικούς και οικονομικούς εταίρους ότι η πόλη της Ρόδου είναι ο μοναδικός αστικός χώρος της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τα μειονεκτήματα ενός αστικού πολεοδομικού συγκροτήματος. Η αποδοχή αυτή θα επιτρέψει να υλοποιηθούν οι προτάσεις – δράσεις στα πλαίσια του τρίτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης, για τη βιώσιμη οικιστική αναδιάρθρωση της πόλης, για την αναζωογόνηση του εμπορικού κέντρου και την άμβλυνση των αντιθέσεων μεταξύ των συνοικιών της πόλης. Οι στόχοι ήταν και είναι ξεκάθαροι. Στην πρώτη τετραετία της παρούσας Δημοτικής αρχής δόθηκε έμφαση στην ανακοπή της φθίνουσας πορείας της πόλης. Σήμερα η πόλη αναπτύσσεται με όρους σαφείς και περιγεγραμμένους στο πρόγραμμα ανάπτυξης «Ρόδος: Πορεία προς τη Νέα Χιλιετία», ώστε να γίνει η πόλη της Ρόδου κόσμημα στο μεσογειακό χώρο.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Πουλιόπουλος Λεωνίδας
Uncontrolled Keywords: Δωδεκάνησα, Ρόδος.
Subjects: Α > Ανταγωνισμός
Ο > Οικονομική ανάπτυξη
Π > Περιβάλλον
Π > Περιφερειακή πολιτική
Π > Περιφερειακός προγραμματισμός
Τ > Τουριστική ανάπτυξη
Τ > Τουρισμός - Ελλάδα
Divisions: Πρώην Αυτόνομα Τμήματα > Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 31 Aug 2021 09:21
Last Modified: 31 Aug 2021 09:21
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11176

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top