Η Ευρωπαϊκή αγορά πετρελαιοειδών και λιπαντικών και οι εξαγωγικές δραστηριότητες των ελληνικών επιχειρήσεων σε Δυτική και Ανατολική Ευρώπη

Μίχα, Αγγελική Κ. (2004) Η Ευρωπαϊκή αγορά πετρελαιοειδών και λιπαντικών και οι εξαγωγικές δραστηριότητες των ελληνικών επιχειρήσεων σε Δυτική και Ανατολική Ευρώπη. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
IT43_2004.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (517kB)

Abstract

Η ενέργεια είναι μια σημαντική παράμετρος της οικονομικής δραστηριότητας και της κοινωνικής ζωής των βιομηχανικών χωρών. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν και η κοινή αγορά δεν είναι ακόμα τέλεια, τα προϊόντα του πετρελαίου κυκλοφορούν ελεύθερα μεταξύ των κρατών μελών. Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες έχουν χτίσει διυλιστήρια σε ορισμένα νευραλγικά σημεία της κοινής αγοράς για να εφοδιάζουν απ’ αυτά τα δίκτυα διανομής τους σε γειτονικές περιοχές δύο ή περισσοτέρων κρατών μελών. Πρωταρχικός στόχος της Ε.Ε. είναι η συγκέντρωση των ευρωπαϊκών δράσεων υπέρ της ενέργειας σε ένα πλήρες και συνεπές πλαίσιο προκειμένου να εξασφαλισθεί η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της κοινοτικής ενεργειακής πολιτικής. Ειδικότερα, η Ελλάδα έχει περιορισμένες πηγές ενέργειας. Με εξαίρεση τον λιγνίτη τα εξακριβωμένα αποθέματα των άλλων πηγών θερμικής ενέργειας, δηλαδή φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου, είναι ασήμαντα. Το γεγονός αυτό την καθιστά, δυστυχώς, ενεργειακά ευαίσθητη. Η απελευθέρωση των αγορών ενέργειας στην Ελλάδα ανοίγει ενδιαφέρουσες προοπτικές που θα οδηγήσουν στη μείωση τόσο του κόστους παραγωγής των «παραδοσιακών» μορφών ενέργειας όσο και στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών οι οποίες ταιριάζουν στις κλιματολογικές και γεωγραφικές συνθήκες του τόπου μας. Ας μην ξεχνάμε, όμως ότι, παρόλα τα φιλόδοξα σχέδια για το μέλλον, το πετρέλαιο είναι η σημαντικότερη πηγή ενέργειας στην Ελλάδα καλύπτοντας το 65% περίπου των αναγκών της χώρας. Η εξάρτηση αυτή θα παραμείνει και στο μέλλον υψηλή (56% το 2010 σύμφωνα με τον ΔΟΕ). Για πολλά χρόνια ακόμη, η ανάπτυξη της Ελλάδας θα στηρίζεται στο πετρέλαιο. Όσον αφορά την ελληνική αγορά πετρελαιοειδών έχουν γίνει σημαντικά βήματα που οδήγησαν στην ανάπτυξη της εμπορίας καυσίμων. Ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται όχι μόνο στην εγχώρια αγορά μα και στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με την λειτουργία θυγατρικών ή ακόμα και με την εξαγορά εταιρειών.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Σίσκος Ευάγγελος
Uncontrolled Keywords: Βιομηχανία και εμπόριο πετρελαίου, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελλάδα, Πετρελαϊκές εταιρείες.
Subjects: Ε > Εξαγωγικές επιχειρήσεις - Ελλάδα
Ε > Ελληνικές επιχειρήσεις
Ε > Εμπόριο - Ελλάδα
Ε > Εμπόριο - Ευρώπη
Ε > Ενέργεια - Ελλάδα
Ε > Ενεργειακή πολιτική
Ε > Εξαγωγές - Ελλάδα
Π > Πετρέλαιο - Βιομηχανία και εμπόριο
Π > Πηγές ενέργειας
Divisions: Πρώην Αυτόνομα Τμήματα > Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 31 Aug 2021 10:21
Last Modified: 31 Aug 2021 10:21
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11175

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top