Συγκριτική μελέτη της γνώσης των Ελλήνων σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού σε τρία διαφορετικά γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδος

Ιωαννίδου, Αγγελική and Μπόζιου, Κωνσταντίνα and Παππά, Μαρία (2015) Συγκριτική μελέτη της γνώσης των Ελλήνων σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού σε τρία διαφορετικά γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδος. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
MW16_2015.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (4MB)

Abstract

Ο καρκίνος αποτελεί ακόμη και σήμερα τη σοβαρότερη ασθένεια και έχει δυστυχώς αυξηθεί θεαματικά αποτελώντας το σοβαρότερο κίνδυνο για τη ζωή του γυναικείου πληθυσμού. Επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι 1 στις 9 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο στο μαστό κατά την διάρκεια της ζωής της. Στη Δυτική Ευρώπη, την τελευταία δεκαετία, μειώνεται ο αριθμός των γυναικών που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από καρκίνο του μαστού, στη χώρα μας όμως συνεχίζει σταθερά να αυξάνεται. Αυτό οφείλεται στο ότι το 60% των Ευρωπαίων γυναικών υποβάλλονται σε τακτική προληπτική κλινική εξέταση μαστών και μαστογραφία, ενώ στη χώρα μας μόνο το 5%. Ο καρκίνος του μαστού παρουσιάζει μια ψυχοκοινωνική διάστασή που οφείλεται κατά κύριο λόγο στο όργανο στόχο αλλά και στα επιδημιολογικά δεδομένα. Συγκεκριμένα, η γυναίκα με καρκίνο του μαστού δεν έρχεται μόνο αντιμέτωπη με ένα σοβαρό νόσημα που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει τον θάνατό της, αλλά και με την πιθανή απώλεια ενός τμήματος του σώματός της που συμβολίζει δυο από τις πιο σημαντικές πτυχές της ύπαρξής της : την μητρότητα και την ερωτική της υπόσταση. Για να διαγνωστεί έγκαιρα ο καρκίνος του μαστού, υπάρχουν τρεις τρόποι: ο πρώτος είναι η αυτοεξέταση των μαστών από την ίδια τη γυναίκα, ο δεύτερος η τακτική προληπτική εξέταση του στήθους από το γιατρό και, ο τρίτος, η τακτική προληπτική εξέταση με μαστογραφία. Και οι τρεις τρόποι μαζί μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά στην ανακάλυψη του καρκίνου σε αρχικό στάδιο, γεγονός που διευκολύνει την οριστική θεραπεία του. Η βασική προσπάθεια που γίνεται σήμερα έγκειται στο να ανακαλυφθεί ο καρκίνος του μαστού σε όσο το δυνατόν πρώιμο στάδιο, οπότε και η αρχική αντιμετώπιση συνεπάγεται έως και πλήρη ίαση, δηλαδή βελτίωση της πρόγνωσης. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι η καλύτερη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Εσκιτζής Παναγιώτης
Uncontrolled Keywords: Καρκίνος μαστού
Subjects: Γ > Γυναικολογία
Divisions: Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας > Τμήμα Μαιευτικής (Πτολεμαϊδα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 21 Jul 2021 10:41
Last Modified: 21 Jul 2021 10:41
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11112

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top