Οι οικονομικές, εμπορικές και ενεργειακές σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, την Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν

Γκοντελάκη, Χριστίνα (2003) Οι οικονομικές, εμπορικές και ενεργειακές σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, την Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
ΙΤ37_2003.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (999kB)

Abstract

Η εργασία αυτή μελετά τα επίκαιρα προβλήματα της οικονομικής, εμπορικής και ενεργειακής ανάπτυξης της χώρας μας με τρεις από τις έντεκα χώρες του Εύξεινου Πόντου – τη Ρωσία, την Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν. Οι πλούσιες πηγές πετρελαίου, φυσικού αερίου, λιγνίτη, άνθρακα, ορυκτά σιδηρούχων και μη σιδηρούχων μετάλλων, χρυσού, πλατίνας, διαμαντιών και άλλων μεταλλευμάτων – τα οποία αποτελούν το ¼ των φυσικών πόρων του πλανήτη – με την αποτελεσματική από κοινού χρήση των φυσικών, χρηματοδοτικών, τεχνολογικών και ανθρώπινων πόρων, καθιστά τις χώρες αυτές σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Οι χώρες αυτές – Ρωσία, Ουκρανία και Αζερμπαϊτζάν – οι οποίες ανήκουν στην Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών, κατέχουν σημαντικό επιστημονικό-τεχνικό και βιομηχανικό δυναμικό στον πύραυλο-διαστημικό, αεροναυπηγικό, ενεργειακό και μεταφορικό τομέα, στη μηχανουργία και ναυπήγηση πλοίων καθώς και στον τομέα παραγωγής στρατιωτικής τεχνολογίας. Με πληθυσμό περίπου 147 εκατομμύρια κατοίκους, και υψηλό εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, τα κράτη αυτά αποτελούν αγορά μεγάλης προοπτικής για επενδύσεις στην ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων στη βιομηχανία και την αγροτική οικονομία, στην κατασκευή σύγχρονων συστημάτων μεταφορών και τηλεπικοινωνιών. Μεγάλη προοπτική παρουσιάζει επίσης και η κατάκτηση της καταναλωτικής αγοράς των χωρών από ελληνικές εμπορικές και επενδυτικές επιχειρήσεις. Στο εγχειρίδιο αυτό εξετάζονται οι εξωτερικές οικονομικές, εμπορικές και ενεργειακές σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες αυτές, λαμβάνοντας υπόψη το σημαντικό περιφερειακό και διεθνή ρόλο της ως δύναμη ειρήνης, ανάπτυξης, συνεργασίας και σταθεροποιητικού παράγοντα στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Γίνεται, επίσης, αναφορά στήριξης των χωρών αυτών από την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, στον σχεδιασμό και χορήγηση ειδικών προγραμμάτων χρηματοδότησης της οικονομικής τους ανάπτυξης. Ένας άλλος παράγοντας που αναλύεται, είναι η δυναμική του εξωτερικού εμπορίου και των άμεσων επενδύσεων της χώρας μας στις χώρες αυτές, όπου είχαν μεγάλη ανάπτυξη την δεκαετία του ’90 και κατέχουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη πολλών κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Όπως θα διαπιστώσουμε στα κεφάλαια που ακολουθούν, οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, την Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν, τόσο στον οικονομικό παράγοντα, όσο και στον εμπορικό και ενεργειακό, είναι πολύ καλές και τείνουν να γίνουν ακόμη καλύτερες στο προσεχές μέλλον.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Σίσκος Ευάγγελος
Uncontrolled Keywords: Διεθνείς εμπορικές σχέσεις, Ελλάδα, Ρωσία, Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν, Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου, Οικονομική Συνεργασία του Εύξεινου Πόντου, Κοινοτικά προγράμματα, Πρόγραμμα TACIS, Ενεργειακές σχέσεις, Εξωτερικές οικονομικές σχέσεις.
Subjects: Δ > Διεθνείς εμπορικές επιχειρήσεις
Δ > Διεθνείς οικονομικές σχέσεις
Δ > Διεθνείς σχέσεις
Δ > Διεθνές εμπόριο
Ε > Ενέργεια - Ελλάδα
Ε > Ενεργειακή ανάπτυξη - Ακτή της Μαύρης Θάλασσας
Ε > Ενεργειακή πολιτική
Ε > Επενδύσεις, Ξένες
Ε > Επιχειρηματικές αποφάσεις
Divisions: Πρώην Αυτόνομα Τμήματα > Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 19 Jul 2021 08:18
Last Modified: 19 Jul 2021 08:18
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11071

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top