Αποκατάσταση των εδαφών στα ορυχεία του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας

Τσιάγια, Βασιλική Σπ. (2020) Αποκατάσταση των εδαφών στα ορυχεία του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
D64_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Στην παρούσα πτυχιακή εργασία γίνεται μία πλήρη περιγραφή στην μεγαλύτερη επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, την ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ (ΔΕΗ Α.Ε.). Ειδικότερα γίνεται αναφορά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προέρχονται από την εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων στο λεκανοπέδιο της Πτολεμαΐδας, όπου από το 1957 μέχρι σήμερα η ΔΕΗ Α.Ε. έχει αναπτύξει ευρεία εξορυκτική δραστηριότητα στην περιοχή για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης γίνεται αναφορά στις μελέτες και μεθόδους που εφαρμόζει το ΛΚΔΜ για την περιβαλλοντική αποκατάσταση των εδαφών στα εξοφλημένα Ορυχεία μετά την εξόρυξη του λιγνίτη. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μία ιστορική αναδρομή για την Ηλεκτρική Ενέργεια στην Ελλάδα από το 1889 μέχρι την ίδρυση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού το 1950, και την αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων στη Δυτική Μακεδονία από την ΔΕΗ. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται η δομή δραστηριότητας και λειτουργίας, η διοικητική δομή της επιχείρησης και ειδικότερα του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. Στο τρίτο κεφάλαιο αναφέρονται γενικές πληροφορίες για την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων από τον άνθρωπο, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να πάρουν οι επιχειρήσεις για το περιβάλλον μετά την εξόρυξή τους. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται γενικά τα έργα αποκατάστασης εδαφών σε επιφανειακά ορυχεία. Στο πέμπτο κεφάλαιο αναλύεται η περιβαλλοντική αποκατάσταση στο Λεκανοπέδιο Πτολεμαΐδας, και τα προβλήματα που προκύπτουν. Στο έκτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι πολυποίκιλες δράσεις του ΛΚΔΜ για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποκατάσταση των εδαφών μετά την εξόρυξη του λιγνίτη στα ξοφλημένα ορυχεία.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Σπινθηρόπουλος Κωνσταντίνος
Uncontrolled Keywords: Ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα, Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ Α.Ε.), Ορυκτοί πόροι και περιβάλλον, Αποκατάσταση εδαφών, Διαχείριση περιβάλλοντος, Λιγνιτωρυχεία Πτολεμαΐδας
Subjects: Δ > Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού
Π > Προστασία του περιβάλλοντος
Divisions: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας > Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 15 Jul 2021 09:02
Last Modified: 15 Jul 2021 09:02
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11043

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top