Παραγωγή και διατήρηση χαρακτηριστικών της ποικιλίας πεπονιού "Χρυσή Κεφαλή"

Κοζάρης, Χρήστος (2021) Παραγωγή και διατήρηση χαρακτηριστικών της ποικιλίας πεπονιού "Χρυσή Κεφαλή". BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
FG17_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (4MB)

Abstract

Η ποικιλία πεπονιού «Χρυσή Κεφαλή» καλλιεργείται στην περιοχή Τυχερού, Πέπλου. Το όνομα «χρυσή» το πήρε από το χρυσοκίτρινο χρώμα, το οποίο οφείλεται στον υψηλό αριθμό καροτενοειδών. Η σάρκα του είναι συμπαγής, τρυφερή και ομοιόμορφη χρώματος ανοικτού πρασινοκίτρινου ενώ προς τη μεριά των σπόρων το χρώμα είναι σχεδόν λευκό. Το σχήμα του είναι στρογγυλό με μια μικρή διόγκωση του καρπού προς τη βάση του μίσχου, με επιφάνεια ρυτιδωμένη, σκληρή, με χρώμα χαρακτηριστικό σκούρο χρυσοκίτρινο-πορτοκαλί με σκουρόχρωμες κηλίδες. Το άρωμά του δίνει μια «βούτυρο-κρεμώδη» αίσθηση με χαρακτηριστική γλυκιά, και έντονη μυρωδιά, ενώ η γεύση του φρούτου είναι χαρακτηριστική καραμελωμένων σακχάρων. Η καλλιέργεια του πεπονιού απαιτεί μεγάλη προσοχή στις καλλιεργητικές φροντίδες. Η προετοιμασία του αγρού αρχίζει αργά την άνοιξη στα χωράφια που είναι απομακρυσμένα από τον ποταμό Έβρο με ένα βαθύ όργωμα, ενώ στα κοντινά χωράφια το όργωμα είναι πιο επιφανειακό. Η σπορά αρχίζει αρχές Ιουνίου, ανάλογα με την θερμοκρασία του εδάφους. Η κυριότερη ασθένεια του πεπονιού «Χρυσή Κεφαλή Τυχερού» ήταν και είναι η φουζαρίωση η οποία αντιμετωπίζεται με αμειψισπορά. Το πεπόνι «Χρυσή Κεφαλή» διατηρείται φρέσκο για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου και η περιεκτικότητά του σε μεγάλες ποσότητες βιταμινών παραμένει μέχρι τέλους της συντήρησης του. Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραμέτρων είναι χαρακτηριστικός στο πεπόνι «Χρυσή Κεφαλή». Καταναλώνεται κυρίως σαν φρούτο, αλλά είναι γνωστή η χρήση του και σαν γλυκό του κουταλιού, σαν λικέρ ή σαν γρανίτα-παγωτό.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Λαζαρίδου Θεανώ
Uncontrolled Keywords: Πεπόνι, Ποικιλίες, Καλλιέργεια, Χρυσή κεφαλή Τυχερού
Subjects: Φ > Φρούτα - Συγκομιδή
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 14 Jul 2021 10:16
Last Modified: 14 Jul 2021 10:16
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11036

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top