Διαχείριση του άγχους και της κατάθλιψης στον εργασιακό χώρο

Νταλαγιάννης, Γεράσιμος Θ. (2020) Διαχείριση του άγχους και της κατάθλιψης στον εργασιακό χώρο. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
D56_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Στην παρούσα πτυχιακή εργασία, το θέμα που διερευνάται είναι η διαχείριση του άγχους και της κατάθλιψης με την μορφή που αυτό συναντάται στον εργασιακό χώρο. Στο εισαγωγικό μέρος της εργασίας παρουσιάζονται ορισμένες από τις πιο σημαντικές έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς, φανερώνοντας πως το εργασιακό άγχος καθώς και η κατάθλιψη, θα αποτελέσουν τις «ασθένειες» του 21ου αιώνα που θα παρουσιάσουν την μεγαλύτερη συχνότητα. Στο πρώτο μέρος της εργασίας επιχειρείται η εννοιολογική προσέγγιση, το συνδρόμου του «άγχους», έτσι όπως συναντάται στον εργασιακό χώρο και το έχουν ερμηνεύσει επιφανείς ερευνητές,. Έπειτα, αναλύονται τα αίτια που το προκαλούν, τα συμπτώματα που εμφανίζει ο άνθρωπος όταν αισθάνεται άγχος, καθώς και εκτενέστερη αναφορά στους τρόπους διαχείρισής του, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, όταν οι άνθρωποι σπεύδουν να αναζητήσουν βοήθεια, ενώ γίνεται και αναφορά στο σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης που δημιουργείται ή επιδεινώνεται μέσα από το εργασιακό άγχος. Έπειτα, παρουσιάζεται η έννοια της «κατάθλιψης» και εκτίθενται κάποιοι από τους παράγοντες που την προκαλούν στον εργασιακό χώρο, αλλά και οι επιπτώσεις της κατά την άσκηση της εργασιακών καθηκόντων σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Τέλος, παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται η διάγνωση της «κατάθλιψης» καθώς και ορισμένες από τις θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπισή της. Τέλος, στο ερευνητικό μέρος μέσω του ερωτηματολογίου διαπιστώνεται ο βαθμός άγχους και κατάθλιψης που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι άνθρωποι στον εργασιακό τους χώρο. Κλείνοντας, υπάρχουν κάποιες μελλοντικές προτάσεις ως προς την Διαχείριση-Μείωση των δύο αυτών σοβαρών συνδρόμων, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα εργασιακό περιβάλλον που θα χαρακτηρίζεται από την πλειοψηφία των απασχολούμενων ευχάριστο και λειτουργικό.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Σερδάρης Παναγιώτης
Uncontrolled Keywords: Εργασιακό άγχος, Τρόποι αντιμετώπισης άγχους, Διαχείριση άγχους, Μείωση εργασιακού άγχους, Εργασιακή εξουθένωση, Ερωτηματολόγιο
Subjects: Ε > Εργασία και εργαζόμενοι
Ψ > Ψυχολογία
Σ > Συμπεριφορά εργαζομένων
Divisions: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας > Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 09 Jul 2021 08:06
Last Modified: 09 Jul 2021 08:06
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11011

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top