ΚΑΡΛΑ: η αναγέννηση μιας αποξηραμένης λίμνης - ΚΩΠΑΙΔΑ: η αποξήρανση μιας λίμνης κατά την αρχαιότητα

Αλευράς, Ιάσων Ι. (2020) ΚΑΡΛΑ: η αναγέννηση μιας αποξηραμένης λίμνης - ΚΩΠΑΙΔΑ: η αποξήρανση μιας λίμνης κατά την αρχαιότητα. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
GE1_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (3MB)

Abstract

Η λίμνη Κάρλα αποτελεί μία ιστορική λίμνη, με πολλές αναφορές από τα αρχαία χρόνια. Γεωγραφικά ήταν τοποθετημένη στο νότιο - ανατολικό μέρος της Λάρισας, κοντά στις βόρειες πλαγιές του Πηλίου. Οι έντονες πλημμύρες, η παρουσία εντόμων αλλά και η ελονοσία, παράγοντες που επηρέαζαν δυσμενώς τις περιοχές και τους κατοίκους που διέμεναν δίπλα σε αυτήν, οδήγησαν τελικά στην αποξήρανσή της το 1962.Με την πάροδο των χρόνων, η αχρήστευση των αποκαλυφθέντων εκτάσεων γης από παροδικές πλημμύρες, η έλλειψη και εξάντληση των αποθεμάτων του υδροφόρου ορίζοντα από τις πολλαπλές γεωτρήσεις, η αλλαγή του κλίματος, καθώς και η πτωτική αλλαγή της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής, συνέστησαν τους κύριους λόγους για την ανάγκη επαναδημιουργίας της λίμνης.Σε βάθος 20 χρόνων προτάθηκαν αρκετές έρευνες και μελέτες μέχρι την τελική οριστικοποίηση του έργου. Η μελέτη περιλάμβανε τρία επιμέρους έργα. Τη δημιουργία ενός ταμιευτήρα με αντιπλημμυρικό και αρδευτικό χαρακτήρα έκτασης 42.000 στρεμμάτων, το σχεδιασμό ενός αποχετευτικού συστήματος μέσω σήραγγας προς τον Παγασητικό Κόλπο και τέλος, την αξιοποίηση μιας αρδευτικής έκτασης 186.500 στρεμμάτων. Το συγκεκριμένο έργο ξενίκησε το 1999, υπό την αιγίδα του Υ.ΠΕ.ΘΕ, και ολοκληρώθηκε το 2013.Τέλος, στην παρούσα εργασία γίνεται μια μικρή αλλά αξιοσημείωτη αναφορά στην λίμνη Κωπαΐδα καθώς και στον ιδιαίτερο και αξιοθαύμαστο για την εποχή τρόπο των αρχαίων κατοίκων του Ορχομενού, των Μινυών, να την αποξηράνουν. Το συγκεκριμένο έργο επιτεύχθηκε μέσω της κατασκευής ενός αρδευτικού δικτύου αποτελούμενο από σήραγγες και καταβόθρες, οι οποίες διοχέτευαν τα νερά της λίμνης στον Κόλπο της Λάρυμνας.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Ιορδανίδης Ανδρέας
Uncontrolled Keywords: Ταμιευτήρας με αντιπλημμυρικό, Αρδευτικό, Λίμνη Κάρλα, Λίμνη Κωπαΐδα, Αποξήρανση λίμνης
Subjects: Λ > Λίμνες - Ελλάδα
Π > Προστασία περιβάλλοντος - Μελέτες επιπτώσεων
Υ > Υδάτινοι πόροι - Διαχείριση
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης ΤΕ (Κοζάνη) > Κατεύθυνση Μηχανικών Γεωτεχνολογίας Περιβάλλοντος ΤΕ (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 18 Jun 2021 04:55
Last Modified: 18 Jun 2021 04:55
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10949

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top