Μουσεία και διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς στην ψηφιακή εποχή

Τσαγκαλία, Μαρία (2020) Μουσεία και διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς στην ψηφιακή εποχή. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
DMC55_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Στα πλαίσια της πραγματοποίησης της πτυχιακής μελέτης διεξήχθη μία μελέτη γύρω από την συμβολή των ψηφιακών μέσων ως προς τη προβολή των μουσείων και τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόκειται για μία βιβλιογραφική και ερευνητική εργασία, η οποία προβαίνει στην διερεύνηση των λόγων για τους οποίους συντελεί θετικά η χρήση των μέσων αυτών στην διαχείριση των μουσείων και του πολιτισμού. Σκοπός της μελέτης είναι να εξετάσει το βαθμό στον οποίο αξιοποιούνται τα ψηφιακά μέσα και οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την προώθηση των μουσείων και του πολιτισμού γενικότερα στην Ελλάδα. Επιπρόσθετος σκοπός της έρευνας είναι να εξεταστούν τα σημαντικότερα ψηφιακά μέσα που συμβάλλουν στην διαχείριση των μουσείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ακόμη, η έρευνα αποσκοπεί στο να εξετάσει κατά πόσο τα μουσεία στην Ελλάδα (δείγμα) προβαίνουν στη χρήση των ψηφιακών μέσων, έτσι ώστε να γνωστοποιηθούν περισσότερο στο κοινό και να δώσουν τη δυνατότητα να απολαύσουν την πολιτιστική κληρονομιά μέσα από την ψηφιοποιημένη πλατφόρμα τους. Επιπροσθέτως, μέσω αυτής της μελέτης σκοπός είναι να προσδιοριστεί κατά πόσο συμβάλλουν τα ψηφιακά μέσα του δείγματος των μουσείων στη συμπεριφορά του κοινού. Με βάση τα παραπάνω, η εργασία διαρθρώνεται στο κομμάτι της δευτερογενούς και πρωτογενούς έρευνας. Ουσιαστικά, η δευτερογενής έρευνα αφορά την καταγραφή στοιχείων που προκύπτουν από ερευνητικές μελέτες της παγκόσμιας αρθρογραφίας, οι οποίες είναι δημοσιευμένες σε επιστημονικά περιοδικά. Προχωρώντας στην πρωτογενή έρευνα, σημειώνεται ότι αφορά μία έρευνα προς ένα δείγμα μουσείων, πράγμα που σημαίνει ότι πρόκειται για μία ποσοτική έρευνα, καθώς επιτυγχάνεται η λήψη των δεδομένων με τη συμβολή ενός ερωτηματολογίου κλειστού τύπου. Η μελέτη ολοκληρώνεται με την ανάλυση στοιχείων που προκύπτουν τόσο από την δευτερογενή, όσο και την πρωτογενή μέθοδο έρευνας.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Γραμματικοπούλου Χριστίνα
Uncontrolled Keywords: Μουσείο, Πολιτισμός, Ψηφιακά μέσα, Διαδίκτυο, Χρήση, Διαχείριση, Πολυμέσα, Προβολή μουσείων, Τεχνολογικές καινοτομίες.
Subjects: Δ > Δημόσιες σχέσεις
Δ > Διαδίκτυο (Internet)
Δ > Διαφήμιση
Μ > Μουσεία
Ψ > Ψηφιακή επικοινωνία
Π > Πληροφορική - Τεχνολογία
Π > Πολιτιστική κληρονομιά
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 23 May 2021 06:17
Last Modified: 23 May 2021 06:17
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10903

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top