ΜΜΕ και δημόσια ιστορία: η επέτειος της 25ης Μαρτίου και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις(1922-1944): έρευνα σε εφημερίδες που διατίθενται σε ψηφιακή μορφή στο διαδίκτυο

Αλεξοπούλου, Όλγα (2020) ΜΜΕ και δημόσια ιστορία: η επέτειος της 25ης Μαρτίου και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις(1922-1944): έρευνα σε εφημερίδες που διατίθενται σε ψηφιακή μορφή στο διαδίκτυο. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
DMC47_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (614kB)

Abstract

Η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία έχει στόχο να αναδείξει τη χρήση της δημόσιας ιστορίας μέσω των εφημερίδων, κυκλοφορίας από το 1922 έως το 1944. Το θέμα της διερεύνησης ήταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτής της περιόδου μέσα από άρθρα που σχετίζονταν με τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου. Μελετήθηκαν έξι εφημερίδες οι οποίες υπάρχουν σε ηλεκτρονική μορφή στο διαδίκτυο και αξιοποιήθηκαν εκατόν ογδόντα τέσσερα άρθρα. Η εικόνα που προβαλλόταν από τις εφημερίδες, για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, τους Τούρκους και τους Έλληνες, άλλαζε ανάλογα με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επηρεαζόταν από την αλλαγή των κυβερνήσεων και διαφοροποιούνταν ανάλογα με τον ιδεολογικό προσανατολισμό των εφημερίδων. Κομβικό σημείο ήταν η υπογραφή συμφώνου φιλίας μεταξύ των δύο χωρών στις 30 Οκτωβρίου του 1930, επί κυβερνήσεως Βενιζέλου. Οι μεγαλύτερες διαφορές εντοπίστηκαν στην προβαλλόμενη, από τις εφημερίδες, εικόνα πριν και μετά το 1930. Οι Οθωμανοί που παρουσιάζονταν σαν «σκληροί κατακτητές», μετά τη συνθηκολόγηση έγιναν οι φίλοι και γείτονες των Ελλήνων. Έστελναν συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στην κυβέρνηση για την ημέρα της ελληνικής ανεξαρτησίας και συμμετείχαν στους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα. Στο κείμενο παραθέτονται αυτούσιες φράσεις και αποσπάσματα από τα άρθρα που επιλέχτηκαν. Για την καλύτερη κατανόηση της έρευνας και των αποτελεσμάτων της, διευκρινίζονται οι έννοιες, δημόσια ιστορία, δημόσιοι ιστορικοί, μέσα μαζικής επικοινωνίας, συλλογική αποτύπωση της μνήμης και ποια είναι η σημασία των εθνικών επετείων. Επίσης, σε ένα από τα κεφάλαια παρουσιάζονται τα ιστορικά γεγονότα, η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις τη περίοδο που εξετάζει η εργασία.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Αλβανός Ραϋμόνδος
Uncontrolled Keywords: Εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821, Μ.Μ.Ε., Εφημερίδες, Δημόσια ιστορία, Ελληνική ιστορία, Ελληνοτουρκικές σχέσεις, Ηλεκτρονικός τύπος.
Subjects: Δ > Διεθνείς σχέσεις
Μ > Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - Ελλάδα
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 18 May 2021 11:23
Last Modified: 18 May 2021 11:23
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10881

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top