Κοινότητες διερεύνησης με τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως πλατφόρμες άτυπης διδασκαλίας για την ανάπτυξη πληροφορικής κουλτούρας σε χρήστες μέσης και τρίτης ηλικίας

Μιχαλάκη, Κωνσταντίνα and Πανταζοπούλου, Αμαλία (2020) Κοινότητες διερεύνησης με τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως πλατφόρμες άτυπης διδασκαλίας για την ανάπτυξη πληροφορικής κουλτούρας σε χρήστες μέσης και τρίτης ηλικίας. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
DMC41_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Η ευρεία αξιοποίηση του μοντέλου της Κοινότητας Διερεύνησης (ΚτΔ) ειδικά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση με την χρήση ποικίλων δικτυακών περιβαλλόντων μάθησης και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως για παράδειγμα το Facebook, έχει δώσει ποικίλες δυνατότητες για την ανάλυση του μαθησιακού υλικού και την επικοινωνία μεταξύ των μελών μιας τέτοιας κοινότητας. Υπάρχει μάλιστα ένα έντονο ενδιαφέρον που καταδεικνύεται από την αξιοποίηση του μοντέλου ΚτΔ μέσα από ένα πλήθος ερευνών με συμμετέχοντες από την Πρωτοβάθμια έως και την Ανώτατη εκπαίδευση, ιδίως για την καλλιέργεια δεξιοτήτων «πληροφοριακού γραμματισμού» ως «απόσταγμα» της ανάπτυξης της πληροφορικής κουλτούρας με την χρήση ψηφιακών πλατφόρμων μάθησης. Ωστόσο, λιγότερη προσοχή έχει δοθεί στο πως μπορούν άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας να αναπτύσσουν και αξιοποιήσουν δεξιότητες «πληροφοριακού εγγραμματισμού». Ο σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι τριπλός και έγκειται: α) στην περιγραφή των αποτελεσμάτων προηγούμενων ερευνών σχετικά με τα οφέλη και τα μειονεκτήματα με βάση μια σύγχρονη επισκόπηση του πεδίου έρευνας από την ανάλυση μελετών που εξετάστηκαν, β) στην παρουσίαση μια σειράς μαθησιακών δραστηριοτήτων οι οποίες θα διαμοιράζονται με βάση το οργανωτικό-διδακτικό πλαίσιο που προσφέρει το μοντέλο ΚτΔ και των τριών παρουσιών του (γνωστική-κοινωνική-διδακτική), και γ) στον προσδιορισμό και στην οριοθέτηση των πλαισίων στα οποία άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας μπορούν μέσα από την χρήση του Facebook και τις βασικές λειτουργίες του για να αποκτήσουν ή/και αναπτύξουν δεξιότητες «πληροφοριακού εγγραματισμού». Αρχικά, γίνεται αναφορά μέσω βιβλιογραφικής επισκόπησης του θεωρητικού υπόβαθρου αναφορικά με το μοντέλο της ΚτΔ σε παγκόσμια κλίμακα. Μετέπειτα, ακολουθεί η διατύπωση εννοιολογικών προσδιορισμών του «πληροφοριακού γραμματισμού» και η ανάλυση των πιο διαδεδομένων ψηφιακών εκπαιδευτικών πλατφόρμων. Ολοκληρώνοντας, γίνεται η περιγραφή των σταδίων του διδακτικού σεναρίου μέσα από την ανάλυση των απαιτήσεων και αιτιών αξιοποίησης του Facebook που χρίζουν περαιτέρω διερεύνησης. Η συμβολή της παρούσας πτυχιακής έγκειται στην ανάδειξη της επίδρασης των εργαλείων επικοινωνίας του Facebook και την αξιοποίηση της ΚτΔ για εκπαιδευτικούς σκοπούς σε άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας για την ανάπτυξη δεξιοτήτων «πληροφοριακού γραμματισμού» με βάση την ταχεία βιβλιογραφική επισκόπηση του πεδίου έρευνας.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Πέλλας Νικόλαος
Uncontrolled Keywords: Εξ αποστάσεως μάθηση, Κοινότητα της Διερεύνησης, Ψηφιακός εγγραμματισμός, Τ.Π.Ε., Ψηφιακές πλατφόρμες μάθησης.
Subjects: Ε > Εκπαίδευση ενηλίκων
Ε > Εκπαίδευση εξ΄ αποστάσεως
Κ > Κοινωνικά δίκτυα
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 17 May 2021 08:16
Last Modified: 17 May 2021 08:16
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10874

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top