ΜΜΕ και δημόσια ιστορία. Η επέτειος της 25ης Μαρτίου και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις (1945-67): έρευνα σε εφημερίδες που διατίθενται σε ψηφιακή μορφή στο διαδίκτυο

Κούμπας, Μάριος (2020) ΜΜΕ και δημόσια ιστορία. Η επέτειος της 25ης Μαρτίου και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις (1945-67): έρευνα σε εφημερίδες που διατίθενται σε ψηφιακή μορφή στο διαδίκτυο. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
DMC38_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Με την απελευθέρωσή της από τη Γερμανική κατοχή στα τέλη του 1944, η Ελλάδα πέρασε σε μία νέα περίοδο, η οποία στιγματίστηκε από τον Εμφύλιο Πόλεμο (1945-49) και την περίοδο της ανασυγκρότησης (1950-67). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η χώρα χαρακτηρίστηκε από πολιτική αστάθεια με πολλαπλές αλλαγές στα κυβερνητικά της σχήματα, ενώ οι σχέσεις με τη γειτονική Τουρκία μεταβάλλονταν διαρκώς ανάλογα με την επικαιρότητα και την εξωτερική πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης. Οι εθνικές επέτειοι και η παρουσίασή τους μέσα από τον Τύπο αποτελούν ερευνητικό αντικείμενο της Δημόσιας Ιστορίας. Μέσω των εορτασμών των εθνικών επετείων, οι κυβερνήσεις επιλέγουν το τι θα μνημονευθεί και τι θα λησμονηθεί, και ως αποτέλεσμα το τι θα προβληθεί τελικά στο ευρύ κοινό μέσα από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Η εργασία μελετά την επέτειο της ελληνικής επανάστασης του 1821 και την παρουσίασή της στον τύπο σε συνάρτηση με την παρουσίαση των Τούρκων μέσα από τα επετειακά δημοσιεύματα. Λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους όπως το πολιτικό κλίμα της χώρας, την κατάσταση της εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με την Τουρκία και την πολιτική ταυτότητα του εκάστοτε Μέσου Μαζικής Επικοινωνίας, εξετάζεται η αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας επέλεξαν κάθε χρονιά να παρουσιάσουν την εθνική επέτειο και την εικόνα που επέλεξαν να δώσουν στην Τουρκία–Οθωμανική Αυτοκρατορία. Σημαντικές αλλαγές στους τρόπους παρουσίασης των Τούρκων παρατηρήθηκαν σε χρονιές ορόσημα, όπως το 1955 με τα Σεπτεμβριανά στην Κωνσταντινούπολη ή το 1964 με τα φλέγοντα γεγονότα για το Κυπριακό.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Αλβανός Ραϋμόνδος
Uncontrolled Keywords: Ελληνοτουρκικές σχέσεις, Εθνική επέτειος 25ης Μαρτίου, ΜΜΕ, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Δημόσια ιστορία, Εφημερίδες, Ηλεκτρονικός τύπος, Ελληνική ιστορία.
Subjects: Δ > Διεθνείς σχέσεις
Μ > Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - Ελλάδα
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 11 May 2021 10:36
Last Modified: 18 May 2021 11:25
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10865

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top