Μη παρεμβατική παρακολούθηση φορτίου και ανάλυση αλγορίθμων

Τοπάλης, Ανδρέας Σ. (2020) Μη παρεμβατική παρακολούθηση φορτίου και ανάλυση αλγορίθμων. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
H21_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (4MB)

Abstract

Η σωστή διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί ίσως ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα στις μέρες μας. Παράγοντες όπως σφάλματα στον ημερήσιο ενεργειακό προγραμματισμό περιοχών λόγω της έλλειψης δεδομένων, ο συνδυασμός της ανεπαρκής ενεργειακής παιδείας των ανθρώπων και οι δυσκολίες στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, το υποβαθμισμένο ποιοτικά δίκτυο και η αργοπορία στην ανίχνευση βλαβών, οδηγούν σε σπατάλες και απώλειες ηλεκτρικής ενέργειας. Τα τελευταία χρόνια γίνονται εντατικές προσπάθειες προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας με την ενσωμάτωση εξελιγμένων μεθόδων που έχουν σαν βάση τους τις τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Ένας από τους βασικούς στόχους της αναβάθμισης αυτής είναι να μετατραπεί ο ρόλος του τελικού χρήστη από έναν απλό παθητικό καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας, σε έναν ενεργό καταναλωτή, ο οποίος θα γνωρίζει επακριβώς το προφίλ της κατανάλωσης της. Με στόχο την αποδοτικότερη και οικονομικότερη κατανάλωση ενέργειας, η κατανάλωση κάθε ηλεκτρικής συσκευής που χρησιμοποιεί ο χρήστης θα πρέπει να καταγράφεται και στη συνέχεια με ευκολότερο τρόπο να επιλέγονται οι ενέργειες που πρέπει να εκτελεστούν. Η μετατροπή του πλήθους των ηλεκτρικών συσκευών σε «έξυπνες» συσκευές έχει υψηλό κόστος, ενώ έχουν εντοπιστεί στη βιβλιογραφία τεχνικές με εγκατάσταση ενός μόνο «έξυπνου» μετρητή στον κεντρικό πίνακα. Ειδικότερα, θα ήταν πολύ σημαντική η εξεύρεση μιας μεθοδολογίας που θα κατηγοριοποιεί τα φορτία ανάλογα με τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά τους, να είναι σε θέση να αναγνωρίζει τη ταυτότητα του κάθε συνδεμένου φορτίου, να παρακολουθεί την κατανομή των καταναλώσεων τους σε ένα δίκτυο. Οι τεράστιες δυνατότητες που θα προσέφερε μια τέτοια μεθοδολογία, θα είχε πολλαπλά οφέλη, καθώς με τα στοιχεία αυτά που θα μας προσέφερε θα μπορούσε να υπάρξει ορθολογικότερη διαχείριση του συστήματος, όπως επίσης εξαγωγή συγκεκριμένων αποτελεσμάτων όπως χρονικές και τοπικές διακυμάνσεις του φορτίου. Ο σκοπός ενός συστήματος μη παρεμβατικής επιτήρησης φορτίου (Non-Intrusive Load Monitoring-NILM) είναι η καταγραφή, συλλογή και ανάλυση των ηλεκτρικών μεγεθών με κύριο χαρακτηριστικό την έκδοση δεδομένων σχετικά με τη χρήση και εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας και την άμεση εξεύρεση σφαλμάτων της εγκατάστασης. Το πεδίο εφαρμογών τέτοιων συστημάτων είναι κυρίως οι εγκαταστάσεις χαμηλής τάσης.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Μπουχουράς Άγγελος
Uncontrolled Keywords: Αναγνώριση φορτίου, Έξυπνο σπίτι, Έξυπνοι μετρητές, Κατανάλωση ενέργειας, Εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, Μέθοδοι επιτήρησης φορτίων, Σύνολα δεδομένων (DATASETS), Μη παρεμβατική επιτήρηση φορτίου (Non-Intrusive Load Monitoring - NILM), Ανάλυση αλγορίθμων, Συμπεριφορά, Εποπτεία σε πραγματικό χρόνο, Non-Intrusive Load Monitoring Toolkit (NILMTK), Βάση δεδομένων
Subjects: Α > Αλγόριθμοι
Η > Ηλεκτρική ενέργεια
Η > Ηλεκτρικός εξοπλισμός και συσκευές
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 11 May 2021 06:53
Last Modified: 11 May 2021 06:53
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10858

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top