Η διαχρονικότητα των οικονομικών και πολιτικών ιδεών του Πλάτωνα στη σύγχρονη διακυβέρνηση

Αγγελίδου, Παρασκευή (2020) Η διαχρονικότητα των οικονομικών και πολιτικών ιδεών του Πλάτωνα στη σύγχρονη διακυβέρνηση. Masters thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
MBA2_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Η παρούσα εργασία πραγματεύεται τους φιλοσοφικούς στοχασμούς του Πλάτωνα για την Πολιτεία και τη μεταφορά της διαχρονικότητας των Ιδεών του στη σύγχρονη εποχή. Δώσαμε βαρύτητα στη φιλοσοφική διάσταση των Πολιτειών του Πλάτωνα και στην αναλογία με το σήμερα. Ο Πλάτων υπήρξε αδιαμφισβήτητα ένας από τους πιο μεγάλους και σημαντικούς φιλοσόφους και η πορεία του μπορεί να χαρακτηριστεί ως άκρως εντυπωσιακή. Ένα από τα συγγράμματά του που κατέχουν περίοπτη θέση είναι και η Πολιτεία. Η Πολιτεία συνιστά ένα αριστουργηματικό έργο που αποτελείται από δέκα επιμέρους συγγράμματα. Τα συγγράμματα αυτά πραγματεύονται λεπτές έννοιες, όπως για παράδειγμα εκείνη της δικαιοσύνης ενώ παράλληλα περιγράφεται η λειτουργία μιας ιδανικής πόλης, με βάση πάντα τις απόψεις του Πλάτωνα. Αρχικά γίνεται μια σύντομη αναφορά στη βιογραφία του Πλάτωνα, ενώ στη συνέχεια αναφέρονται διάφορα στοιχεία σχετικά με την Πολιτεία. Έπειτα, ακολουθεί περιγραφή των πολιτικών και κοινωνικών απόψεων του Πλάτωνα καθώς και αναφορά στη διαχρονικότητά τους μέχρι και σήμερα. Ακόμη, μέσω ποσοτικής έρευνας με τη χρήση ερωτηματολογίου, διερευνάται κατά πόσο είναι γνωστή και οικεία η Πολιτεία στο ευρύ κοινό καθώς και κατά πόσο θεωρούνται από το κοινό ότι είναι διαχρονικές οι πολιτικές και κοινωνικές απόψεις του Πλάτωνα. Τα συγγράμματα μας δίνουν την βάση σύγκρισης των θέσεων του Πλάτωνα στη σύγχρονη Πολιτεία.

Item Type: Thesis (Masters)
Corporate Creators: Σερδάρης Παναγιώτης
Uncontrolled Keywords: Πλάτωνας, Πολιτεία, Φιλοσοφία, Πολιτικές απόψεις, Κοινωνικές απόψεις, Διαχρονικότητα, Δικαιοσύνη, Ερωτηματολόγιο
Subjects: Φ > Φιλόσοφοι, Αρχαίοι
Π > Πολιτική φιλοσοφία
Divisions: Μεταπτυχιακές Διατριβές > ΠΜΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 03 Mar 2021 10:14
Last Modified: 03 Mar 2021 10:14
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10825

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top