Αυτοκινούμενο ρομποτικό όχημα ανίχνευσης φωτιάς σε εργοστασιακές μονάδες

Τσιόπτσιας, Γεώργιος Ν. (2019) Αυτοκινούμενο ρομποτικό όχημα ανίχνευσης φωτιάς σε εργοστασιακές μονάδες. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
H22_2019.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (3MB)

Abstract

Σε αυτή την πτυχιακή εργασία παρουσιάζεται μια ρομποτική κατασκευή βασισμένη σε μικροελεγκτές και λογισμικό Arduino, ενός αυτοκινούμενου οχήματος ανίχνευσης φωτιάς. Στόχος του είναι η περιπολία εργοστασιακών μονάδων η άλλων κλειστών βιομηχανικών περιοχών για την ανίχνευση φωτιάς. Το όχημα θα ξεκινάει δίνοντας του μια εντολή από το κινητό μας στην εφαρμογή Bluetooth, για την αναζήτηση φωτιάς. Μόλις την εντοπίσει θα σταματήσει και θα μας προειδοποιήσει ηχητικά με ένα Buzzer αλλά και με μήνυμα στην εφαρμογή του Bluetooth που θα αναφέρει επίσης την απόσταση που διένυσε από την έναρξη μέχρι το σημείο πουεντόπισε την φωτιά σε εκατοστά (cm). Στην συνέχεια θα γυρίζει πίσω με μεγαλύτερη ταχύτητα για την προστασία του ακολουθώντας ένα σχέδιο διαφυγής στρίβοντας μετά από λίγο 90 μοίρες δεξιά. Μετά από αυτήν την κίνηση θα διανύσει ακόμα μια μικρή απόσταση ευθεία και θα σταματήσει αναμένοντας καινούργια εντολή. Ο προγραμματισμός του ρομπότ θα γίνει με την χρήση του προγράμματος Arduino (https://www.arduino.cc/) που είναι δωρεάν στο κατέβασμα για να μπορέσουμε να δώσουμετις απαραίτητες εντολές ώστε να λειτουργεί με τον επιθυμητό τρόπο. Στο Πρώτο κεφάλαιο θα μιλήσουμε γενικά για τον ρομπότ αλλά και για τον σημαντικό ρόλο που παίζει σήμερα στις ζωές μας η επιστήμη της ρομποτικής. Στο Δεύτερο θα γίνει ανάλυση της πλατφόρμας του Arduino καθώς αυτό είναι το προγραμματιστικό μας όπλο για την δημιουργία της κατασκευής. Στο Τρίτο θα μιλήσουμε για τους κίνδυνους φωτιάς σε εργοστασιακές/βιομηχανικές μονάδες και τους τρόπους έγκαιρης αντιμετώπισης τους. Στο Τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο θα εξηγηθεί ο τρόπος κατασκευής του ρομπότ, παραθέτοντας τα υλικά και την αγορά τους, την σύνδεσή τους, τον προγραμματισμό και την λειτουργία του.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Φραγκούλης Γεώργιος
Uncontrolled Keywords: Αυτοκινούμενο ρομποτικό όχημα, Ανίχνευση φωτιάς, Εργοστασιακές μονάδες, Arduino, Ρομπότ, Ρομποτική
Subjects: Μ > Μικροελεγκτές
Ρ > Ρομποτική
Σ > Σχεδιασμός συστημάτων
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 22 Jan 2021 12:44
Last Modified: 22 Jan 2021 12:44
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10768

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top