Η επιχειρηματικότητα της ιχθυοκαλλιέργειας και τα οφέλη στα νησιά

Καπόλος, Νικόλαος Θ. (2020) Η επιχειρηματικότητα της ιχθυοκαλλιέργειας και τα οφέλη στα νησιά. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
D25_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Η παρούσα εργασία πραγματεύεται το θέμα της επιχειρηματικότητας των ιχθυοκαλλιεργειών καθώς και το πώς εκείνες μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των νησιών. Αρχικά, παρουσιάζονται ορισμένα χαρακτηριστικά των ιχθυοκαλλιεργειών, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, οι διαφορετικές μορφές τους, τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την λειτουργία τους καθώς και οι πιθανοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στην κατάσταση των ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή της Ευρώπης και γενικά σε ολόκληρο τον πλανήτη καθώς και το πώς προβλέπεται να είναι η κατάσταση αυτή μελλοντικά. Κατά το ερευνητικό μέρος της παρούσας εργασίας, όπου εξετάζονται διάφοροι παράγοντες σχετικά με την ύπαρξη των ιχθυοκαλλιεργειών σε μια περιοχή, και πιο συγκεκριμένα στην Χίο, πρόεκυψαν αξιοσημείωτα ευρήματα. Αρχικά, φάνηκε πως η εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών δεν είναι από όλους επιθυμητή λόγω κυρίως του αποκλεισμού της πρόσβασης στην παραλία καθώς και των μεγάλων χερσαίων εγκαταστάσεων, παρόλο που οι μισοί από αυτούς προτιμούν την κατανάλωση ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας και τα θεωρούν εξίσου υγιεινά με τα φρέσκα ψάρια και επίσης θεωρούν πως μέσω αυτής μπορούν να προκύψουν νέες θέσεις εργασίας και να ενισχυθεί η Ελληνική οικονομία. Επιπλέον, θεωρείται από τους περισσότερους ότι το περιβάλλον δεν επιβαρύνεται από την ύπαρξη των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, ωστόσο η αυστηροποίηση της σχετικής ισχύουσας νομοθεσίας καθώς και εντατικοποίηση των ελέγχων των εγκαταστάσεων ιχθυοκαλλιέργειας κρίνονται αναγκαίες ενέργειες για την ομαλή λειτουργία τους. Τέλος, η βελτίωση της πρόσβασης σε κεφάλαια και χρηματοδοτήσεις για ιχθυοκαλλιέργειες καθώς και η ανάπτυξη συστημάτων πιστοποίησης προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας θεωρούνται απαραίτητες προκειμένου να προαχθεί η δραστηριότητα αυτή και να προκύπτουν βελτιωμένα τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας ενώ παράλληλα θα υπάρχει όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που είναι θετικό ως προς την ύπαρξη των ιχθυοκαλλιεργειών και θα προσφέρονται όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Σερδάρης Παναγιώτης
Uncontrolled Keywords: Ιχθυοκαλλιέργεια, Ιχθυοκαλλιέργειες, Επιχειρηματικότητα
Subjects: Ι > Ιχθυοκαλλιέργεια
Divisions: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας > Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 13 Jan 2021 08:22
Last Modified: 13 Jan 2021 08:22
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10739

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top