Τα διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ και οι χρηματοδοτήσεις των προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2014 - 2020 στην Ελληνική Οικονομία

Ζαγοραίος, Βασίλειος Αθ. (2020) Τα διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ και οι χρηματοδοτήσεις των προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2014 - 2020 στην Ελληνική Οικονομία. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
D22_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Το 2010 η ΕΕ θέσπισε και συνέταξε την στρατηγική «Ευρώπη 2020», η οποία αποτελεί το δεκαετές πρόγραμμα της, που αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση στην ένωση. Σκοπός της στρατηγικής αυτής είναι η εφαρμογή των επί μέρους στόχων της ΕΕ και η μείωση των ανισοτήτων ανάπτυξης στις περιφέρειες της ΕΕ. Για τον σκοπό αυτό τα πέντε μεγάλα ταμεία της ΕΕ (Διαρθρωτικά Ταμεία) συμβάλουν τα μέγιστα στην κατεύθυνση αυτή. Τα πέντε αυτά Διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία (ΕΔΕΤ) είναι : το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), το Ταμείο Συνοχής (ΤΣ), το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ). Τα ΕΔΕΤ έχουν ένα κοινό πλαίσιο λειτουργίας και διαχειρίζονται σημαντικούς πόρους της ΕΕ. Στην χώρα μας μέσο του ΕΣΠΑ και των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του τα ταμεία αυτά λειτουργούν με βασικό γνώμονα να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος τους και τα οφέλη τους. Για τον σκοπό αυτό 11 Θεματικοί στόχοι καθιερώθηκαν για να τονωθεί και να προωθηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Στοχεύει επίσης να θεσπίσει μια κοινωνία χωρίς κοινωνικό αποκλεισμό. Αυτοί οι στόχοι βρίσκονται στο κέντρο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Με τη στήριξη της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», τα ΕΔΕΤ συμβάλλουν στη μείωση των ποικίλων βαθμών ανάπτυξης σε περιφέρειες και νήσους σε όλη την επικράτεια της ΕΕ (Europa, 2020). Πέρα από τα ΕΔΕΤ, υπάρχουν και άλλα διαθέσιμα προγράμματα της ΕΕ που συνδράμουν στους γενικότερους αυτούς στόχους της ΕΕ. Θα μπορούσαν να αναφερθούν τα προγράμματα Horizon 2020 (επιστημονική και κοινωνική στήριξη), COSME (στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων), το πρόγραμμα LIFE, (το μόνο χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ που επικεντρώνεται στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή) κ.α. Στην παρούσα εργασία θα πραγματοποιηθεί μία προσπάθεια ανάλυσης και έρευνας του προγράμματος ΕΣΠΑ (Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης) 2014-2020 το οποίο βρίσκεται σε ανάπτυξη στην χώρα μας.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Σίσκος Ευάγγελος
Uncontrolled Keywords: Διαρθρωτικά Ταμεία, ΕΣΠΑ 2014-2020, Στρατηγική 2020, Επιχειρησιακά προγράμματα, Περιφερειακά προγράμματα
Subjects: Χ > Χρηματοδοτήσεις - Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της
Ε > Ευρωπαϊκή Ένωση - Χρηματοδοτήσεις
Π > Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα
Divisions: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας > Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 08 Jan 2021 14:13
Last Modified: 08 Jan 2021 14:13
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10734

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top