Αξιολόγηση γενοτύπων καλαμποκιού για αντοχή στην υδατική καταπόνηση

Παντελίδου, Ελένη (2020) Αξιολόγηση γενοτύπων καλαμποκιού για αντοχή στην υδατική καταπόνηση. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
FG26_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (4MB)

Abstract

To καλαμπόκι μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλες τις χώρες του κόσμου. Προσαρμόζεται σε ευρύ φάσμα κλιματολογικών συνθηκών, λόγω των πολλών διαφορετικών τύπων του. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά σιτηρά των θερμών κλιμάτων με μεγάλη οικονομική σημασία για την χώρα μας. Η χρησιμότητα του καλαμποκιού ποικίλλει, με τον καρπό του να χρησιμοποιείται κυρίως ως ζωοτροφή αλλά και στην ανθρώπινη διατροφή. Η ξηρασία αποτελεί μία από τις κυριότερες περιβαλλοντικές καταπονήσεις που περιορίζουν την ανάπτυξη, την παραγωγικότητα, και επομένως, την απόδοση του αραβοσίτου. Στην παρούσα εργασία η θεωρητική προσέγγιση του θέματος περιλαμβάνει την διερεύνηση της βιβλιογραφίας με αναφορά στην καταγωγή του αραβοσίτου, τις χρήσεις του, την οικονομική σημασία ως καλλιέργεια, την καλλιεργητική τεχνική και μεγαλύτερη ανάλυση στα μορφολογικά χαρακτηριστικά του. Ακόμη, γίνεται αναφορά στην ανάπτυξη του καλαμποκιού και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που την επηρεάζουν και ακόμη στην γενετική βελτίωση του φυτού. Το πειραματικό μέρος αποσκοπούσε στην διερεύνηση της χρήσης φυσιολογικών γνωρισμάτων στην αξιολόγηση καθαρών σειρών και υβριδίων αραβοσίτου για αντοχή στην υδατική καταπόνηση. Έγινε μελέτη φυσιολογικών χαρακτηριστικών, όπως η περιεκτικότητα των φύλλων σε χλωροφύλλη (SPAD), ο ρυθμός αφομοίωσης (A), ο δείκτης φυλλικής επιφάνειας (LAI). Επίσης, μελετήθηκαν τα αγροκομικά χαρακτηριστικά, όπως απόδοση, ύψος σπάδικα, αριθμός σπαδίκων, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά καθαρών σειρών και υβριδίων καλαμποκιού με ιδιαίτερη έμφαση στην επίδραση της μειωμένης άρδευσης σε αυτά τα χαρακτηριστικά. Τα αποτελέσματα μάς έδειξαν ότι η υδατική καταπόνηση επέφερε μειώσεις στην απόδοση αλλά και στατιστικά σημαντικές διαφορές σε ορισμένα φυσιολογικά και αγροκομικά γνωρίσματα. Ανακεφαλαιώνοντας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η υδατική καταπόνηση αποτελεί βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη και παραγωγή σε μια καλλιέργεια αραβοσίτου.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Παπαθανασίου Φωκίων
Uncontrolled Keywords: Αραβόσιτος, Μορφολογικά χαρακτηριστικά, Ανάπτυξη αραβοσίτου, Περιβαλλοντικοί παράγοντες, Γενετική βελτίωση, Υβρίδια, Υδατική καταπόνηση, Ξηρασία, Φυσιολογικά γνωρίσματα, Αγροκομικά γνωρίσματα, Ποιοτικά γνωρίσματα.
Subjects: Κ > Καλαμπόκι - Καλλιέργεια
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 04 Dec 2020 11:56
Last Modified: 04 Dec 2020 11:56
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10718

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top