Φυσικοχημικά χαρακτηριστικά και προσδιορισμός της συγκέντρωσης των ολικών φαινολικών συστατικών δειγμάτων επιτραπέζιας ελιάς Άρτας και Χαλκιδικής

Νεραντζή, Αναστασία and Συμεωνίδης, Γεώργιος (2020) Φυσικοχημικά χαρακτηριστικά και προσδιορισμός της συγκέντρωσης των ολικών φαινολικών συστατικών δειγμάτων επιτραπέζιας ελιάς Άρτας και Χαλκιδικής. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
FG17_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Στην παρούσα πτυχιακή εργασία μελετήθηκαν ορισμένα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά (pH άλμης και σάρκας, τιτλοδοτούμενη οξύτητα άλμης, προσδιορισμός αλατιού στην άλμη και στη σάρκα, προσδιορισμός ολικών πολυφαινολών στον καρπό) και έγινε προσδιορισμός κάποιων συστατικών (περιεκτικότητα σε υγρασία στη σάρκα, περιεκτικότητα σε τέφρα, περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες) σε δείγματα επιτραπέζιας ελιάς από 2 περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με παράδοση στην παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς, την Χαλκιδική και την Άρτα. Στο πρώτο μέρος της εργασίας παρουσιάζονται τα βοτανικά χαρακτηριστικά και η χημική σύσταση του ελαιόκαρπου καθώς μαζί με τον τρόπο και οι μέθοδοι την επεξεργασίας της επιτραπέζιας ελιάς, των ποικιλιών που χρησιμοποιήσαμε στην παρούσα μελέτη. Ακόμα αναφέρονται οι ελληνικές ποικιλίες της επιτραπέζιας ελιάς αλλά και η βιολογική και διατροφική τους αξία της επιτραπέζιας ελιάς. Τέλος, δίνονται οι αναλύσεις που πραγματοποιούνται στις επιτραπέζιες ελιές, οι φυσικοχημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις και η οργανοληπτική αξιολόγηση. Ακολουθεί το δεύτερο μέρος οπού είναι η εργαστηριακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ερευνητικό εργαστήριο του τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας κάνοντας χρήση του υπάρχοντος εξοπλισμού. Κατά την διάρκεια της έρευνας εξετάστηκαν συνολικά 12 δείγματα ελιάς, τα 6 ανήκαν σε ποικιλίες της Άρτας και τα άλλα 6 στην ποικιλία Χαλκιδικής, περιόδου συλλογής 2016-2017.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Κοντογιάννη Βασιλική
Uncontrolled Keywords: Επιτραπέζια ελιά, Άρτα, Χαλκιδική, Συστατικά
Subjects: Ε > Ελιά
Ε > Ελιά - Ελλάδα
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 01 Dec 2020 10:57
Last Modified: 01 Dec 2020 10:57
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10708

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top