Μελέτη των θεμάτων ασφάλειας και ανάλυση των επιθέσεων και των μεθόδων εντοπισμού και αποτροπής κακόβουλου λογισμικού σε Smartphone

Οκαλίδης, Θεοδόσιος (2013) Μελέτη των θεμάτων ασφάλειας και ανάλυση των επιθέσεων και των μεθόδων εντοπισμού και αποτροπής κακόβουλου λογισμικού σε Smartphone. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
EI21_2013.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (3MB)

Abstract

Λόγω της προόδου της τεχνολογίας, τα κινητά τηλέφωνα εξελίχθηκαν σε τεχνικά και λειτουργικά σύνθετες και πολύπλοκες συσκευές ονομαζόμενες ως smartphones. Παρέχοντας ένα μεγάλο εύρος δυνατοτήτων και με την ενσωμάτωση των κινητών δικτύων 3ης αλλά και 4ης γενιάς, η δημοτικότητα των smartphones έχει αρχίσει να αυξάνεται δραματικά όχι μόνο για ένα συγκεκριμένο σύνολο χρηστών αλλά για όλους. Η συνέπεια αυτού ήταν, απ’ το 2004 και έπειτα, να εμφανιστούν αρκετά malware τα οποία είχαν ως στόχο αυτές τις συσκευές. Γενικά μέτρα αντιμετώπισης ενάντια στο malware στα smartphones περιορίζονται κυρίως σε signature-based ανιχνευτές malware, οι οποίοι είναι αποτελεσματικοί ενάντια σε γνωστά malware αλλά αντιμετωπίζουν σοβαρές αδυναμίες ενάντια σε νέα και άγνωστα είδη malware. Εδώ έρχονται να βοηθήσουν οι anomaly-based ανιχνευτές malware, οι οποίοι πρέπει να ικανοποιούν και αυτοί τους περιορισμένους πόρους που μπορεί να διαθέσει μία κινητή συσκευή γι’ αυτό το σκοπό. Στην συγκεκριμένη εργασία, παρουσιάζονται οι γενιές κινητών επικοινωνιών. Περιγράφεται λεπτομερώς η αρχιτεκτονική τους και οι οντότητες απ’ τις οποίες αποτελούνται, και αναλύονται οι μηχανισμοί ασφάλειάς τους στην περιοχή του δικτύου πρόσβασης των συνδρομητών. Επιπλέον, αναλύεται η αρχιτεκτονική του IP Multimedia Subsystem (IMS) μαζί με τους μηχανισμούς ασφάλεια που εφαρμόζει. Στην συνέχεια, η εργασία εστιάζει στις τέσσερις πιο δημοφιλείς αυτή τη στιγμή πλατφόρμες από τους χρήστες: το Android, το iPhone, το BlackBerry και το Windows Phone. Περιγράφονται τα χαρακτηριστικά ασφάλειάς τους, τα μοντέλα εγκατάστασης λογισμικού που εφαρμόζονται στις πλατφόρμες καθώς και θέματα ασφάλειας που προκύπτουν λόγω της ύπαρξής των smartphones. Το επόμενο κεφάλαιο της εργασίας αφορά αποκλειστικά το malware στα smartphones. Αναφέρονται τα βασικότερα είδη malware, οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να διεισδύσουν σε ένα smartphone καθώς και μερικά σημαντικά παραδείγματα αυτών. Έπειτα, περιγράφονται τα κοινά χαρακτηριστικά που εφαρμόζει ένα malware όταν πρόκειται να επιτεθεί σε ένα σύστημα καθώς και δύο σημαντικά είδη στρατηγικής που μπορεί να χρησιμοποιήσει. Τέλος, αναλύεται μία κατάλληλη μεθοδολογία για την ανάλυση οποιουδήποτε δείγματος malware και στη συνέχεια, παρουσιάζεται η τελευταία λέξη της τεχνολογίας σχετικά με τις μεθόδους εντοπισμού του. Στο τελευταίο κεφάλαιο της εργασίας παρουσιάζεται μία μελέτη περίπτωσης malware στην πιο δημοφιλή πλατφόρμα με βάση τους χρήστες, το Android. Η έρευνα έχει ως στόχο να χαρακτηρίσει ένα σύνολο από malware που συλλέχθηκαν αναλύοντας την συμπεριφοράς τους η οποία περιλαμβάνει τις μεθόδους εγκατάστασής τους, την ενεργοποίηση και τα προεγκατεστημένα κακόβουλα φορτία. Τέλος, η έρευνα εστιάζει σε μερικά χαρακτηριστικά του malware και μελετάται η εξέλιξή τους.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Νικολάου Σπυρίδων
Uncontrolled Keywords: Κινητά δίκτυα, Αρχιτεκτονική συστήματος, Μηχανισμοί ασφάλειας, GSM, UMTS, LTE, Smartphone πλατφόρμες, Εφαρμογές, Ευπάθειες, Κακόβουλο λογισμικό, Μέθοδοι εντοπισμού, Android.
Subjects: Α > Ασφάλεια δικτύου
Κ > Κινητά συστήματα επικοινωνίας
Κ > Κινητή τηλεφωνία
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 19 Nov 2020 10:49
Last Modified: 19 Nov 2020 10:49
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10691

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top